Αγριάδα – Cynodon dactylon
Αγριάδα
Cynodon dactylon

Η αγριάδα (Cynodon dactylon) είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό, που δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά σε ύψος και έχει καταγωγή από την Ασία. Το ριζικό της σύστημα είναι βαθύ, πλούσιο και πολύ ισχυρό. Από αυτό φύονται νέοι βλαστοί και, έτσι, το φυτό εξαπλώνεται σε μεγάλο εύρος. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, σχηματίζοντας 3-5 σύνθετες ταξιανθίες, τύπου στάχυος, στην κορυφή, σα δάκτυλα σε παλάμη. Εξ’ ου και η λατινική ονομασία του είδους.

Η αγριάδα είναι φυτό πολύ διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα ως αυτοφυές. Δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Αγαπά τα ξηρά έως μέτρια εδάφη, με καλή αποστράγγιση και τις ηλιόλουστες θέσεις. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και προσαρμόζεται σε διάφορους τύπους εδαφών. Σε θερμοκρασίες κάτω των -12ο C, συνήθως το φυτό νεκρώνεται. Όταν φυτεύεται ως χλοοτάπητας, συστήνεται το τακτικό κούρεμα, μέχρι το ύψος των 4 εκατοστών από το έδαφος, ώστε να διατηρηθεί η επιθυμητή εικόνα και ευρωστία του. Επίσης, προτείνεται η λίπανση του εδάφους την περίοδο ανάπτυξής του, δηλαδή από το Μάιο έως τον Αύγουστο. Απαραίτητο καθίσταται να τοποθετούνται φράγματα στα όρια που επιθυμούμε να περιοριστεί, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επεκτατικό είδος, απειλώντας και καταπνίγοντας τα γειτονικά είδη φυτών. Δεν αντιμετωπίζει συχνά απειλές από έντομα ή ασθένειες, αν και οι λευκές προνύμφες εντόμων είναι οι πιο συνηθισμένοι εχθροί της αγριάδας. Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με διαίρεση του ριζώματος, με στόλωνες, αλλά και με σπόρο. Συχνά εμφανίζεται και ως αυτοσπειρώμενο.

Η αγριάδα χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία για εδαφοκάλυψη. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί επίμονο ζιζάνιο, από το οποίο με πολλή δυσκολία καταφέρνει κανείς να απαλλαγεί. Ωστόσο, αποτελεί καλή επιλογή για εφαρμογή χλοοτάπητα, πάντα τοποθετώντας σαφή όρια – φράγματα, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωσή της. Ταυτόχρονα, πολλές ερευνητικές μελέτες αποδεικνύουν πολλές βιολειτουργικές ιδιότητες των συστατικών που περιέχονται στο φυτό. Ενδεικτικά αναφέρεται η ισχυρή αντιμικροβιακή και διουρητική δράση. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται βοηθητικά σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων και σε διαταραχές των νεφρών ή της χολής.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.