Αθάνατος πανασέ
Αθάνατος πανασέ
Agave americana ‘variegata’

Ο αθάνατος πανασέ (Agave americana ‘variegata’), ή αλλιώς αγαύη, είναι ένα πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό, αειθαλές, πολυετές παχύφυτο, με καταγωγή από το Μεξικό και τις νότιες περιοχές της ΗΠΑ. Το ύψος του φτάνει και τα 180 εκατοστά, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί σε εύρος έως και 3 μέτρα. Σχηματίζει φύλλα σαρκώδη, πολύ μακριά, οξύληκτα, γκριζοπράσινου έως πρασινο-μπλε χρώματος με χαρακτηριστική κίτρινη - κρεμ λωρίδα περιφερειακά. Όλα εκφύονται από το κέντρο το φυτού και φέρουν γύρω γύρω στις άκρες τους πολύ μυτερά και δυνατά αγκάθια. Στην αγαύη παρατηρείται ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Μπορεί να ζήσει έως και 50 έτη σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μόνο μία φορά στη ζωή της ανθίζει. Από το εσωτερικό της ροζέτας των φύλλων φύεται πανύψηλο το ανθοφόρο στέλεχος, ύψους 4,5 μέτρων και πλέον, που φέρει επάκρια τα κιτρινοπράσινα άνθη σε ταξιανθίες, τα οποία προσελκύουν πληθώρα επικονιαστών. Η ανθοφορία της αγαύης μοιάζει με το κύκνειο άσμα της. Και τούτο, γιατί μόλις σχηματίσει τις εντυπωσιακές ταξιανθίες, μετά από λίγες εβδομάδες πεθαίνει.

Ο αθάνατος αγαπά τόσο τις ηλιόλουστες, όσο και τις ημισκιερές θέσεις. Είναι πολύ ευπροσάρμοστος σε διάφορα είδη εδαφών. Εξαιρετικά ανθεκτικός στην ξηρασία και τη ζέστη, αλλά ανέχεται και αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες (>-9οC). Δεν αντιμετωπίζει απειλές από ασθένειες, αλλά χρειάζεται προσοχή στην καλή αποστράγγιση των εδαφών, αφού διαφορετικά οι ρίζες προσβάλλονται από μύκητες και σαπίζουν. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αλλά πιο εύκολα με τις παραφυάδες, οι οποίες δημιουργούνται μόνες τους στη βάση του φυτού και χρειάζεται να αραιώνονται.

Η αγαύη φυτεύεται συχνά σε βραχόκηπους, σε όρια κήπων ή μπορντούρες, αλλά και σε γλάστρες, ως καλλωπιστικό φυτό ιδιαίτερου κάλλους. Συστήνεται η αποφυγή φύτευσής της κοντά σε μονοπάτια ή δρόμους που περπατούν άνθρωποι ή ζώα, καθώς το φυτό μεγαλώνει πολύ σε εύρος και τα αγκαθωτά του φύλλα μπορεί να τραυματίσουν. Ταυτόχρονα, όμως, η αγαύη καλλιεργείται και για άλλους σκοπούς. Εδώ και πολλά χρόνια, σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όλα τα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική, όσο και σε θεραπευτικές μεθόδους. Είναι ένα πολλά υποσχόμενο φυτό, με μοναδικό προφίλ στο βιολογικό του κύκλο και πολλά πολύτιμα δώρα για τον άνθρωπο, αρκεί να τα αξιοποιεί με σύνεση και σεβασμό.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.