Βερβένα μποναριένσις— Verbena bonariensis
Βερβένα μποναριένσις
Verbena bonariensis

Η Verbena bonariensis είναι πολυετές φυτό, ενδημικό της Λατινικής Αμερικής. Έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και σχηματίζει όρθια, ψηλά στελέχη, που στην κορυφή τους φέρουν ταξιανθίες από μικρά μοβ λουλουδάκια. Τα φύλλα είναι ωοειδή έως λογχοειδή. Η ανθοφορία ξεκινά νωρίς το καλοκαίρι και διαρκεί ως το τέλος του φθινοπώρου, με αποτέλεσμα να προσελκύει πληθώρα μελισσών, πεταλούδων και άλλων εντόμων για αρκετούς μήνες.

Ευδοκιμεί σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, με σταθερή υγρασία και προτιμά πλήρως έως μερικώς ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι ευαίσθητη σε προσβολές από έντομα, ενώ είναι σχετικά επιρρεπής στην προσβολή από ωίδιο. Πολλαπλασιάζεται εύκολα, τόσο με σπόρο, όσο και με μοσχεύματα.

Τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει το ενδιαφέρον χάρη στην όμορφη παρουσία του και φυτεύεται συχνά σε κήπους ή παρτέρια, ενώ χάρη στην ανθεκτικότητά του σε εδάφη με αυξημένη συγκέντρωση αλάτων αποτελεί συχνή επιλογή σε αστικά περιβάλλοντα. Δύναται να φυτευτεί σε συνδυασμό και με άλλα φυτά, καθώς δεν κυριαρχεί επ’ αυτών. Ακόμα, χρησιμοποιείται συχνά για τη διακόσμηση εσωτερικά στα σπίτια, σε βάζα ή σε συνθέσεις λουλουδιών. Από την περιοχή προέλευσής της προέρχεται και η ονομασία της, που σημαίνει «ιερό κλαδί» και χρησιμοποιείτο από ιερείς σε στεφάνια κατά τη διάρκεια τελετών, αλλά και για φάρμακο.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.