Ευφόρμπια- Euphorbia ceratocarpa
Ευφόρμπια
Euphorbia ceratocarpa

Η ευφόρμπια (Euphorbia ceratocarpa), είναι πολυετής, αειθαλής θάμνος, ενδημικός της Σικελίας που φτάνει και τα 2 μέτρα σε ύψος. Σχηματίζει πράσινα, λογχοειδή φύλλα και μικρά άνθη πρασινοκίτρινου χρώματος. Παρουσιάζει μακρά περίοδο ανθοφορίας, από τα την άνοιξη έως το χειμώνα, γι’ αυτό αποτελεί χρήσιμο φυτό για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές, αλλά και άλλα ωφέλιμα έντομα, ιδιαίτερα κατά το φθινόπωρο όπου δεν υπάρχει αφθονία λουλουδιών.

Προτιμά εδάφη υγρά, αλλά καλά αποστραγγιζόμενα και πλήρη ή μερική έκθεση στον ήλιο. Είναι αρκετά ανθεκτικό σε ασθένειες. Συστήνεται να αφαιρούνται τα λουλούδια ολοκληρώσουν την περίοδο άνθισής τους, με σκοπό την ενίσχυση νέας ανθοφορίας. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χυμός που βγάζει από το εσωτερικό της είναι τοξικός για τον άνθρωπο και άλλα ζώα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται προσοχή να μην καταναλωθούν τμήματά της, αλλά και όποιος ασχολείται με την καλλιέργειά της να φοράει προστατευτικά γάντια, για την αποφυγή ερεθισμών.

Η ευφόρμπια φυτεύεται σε κήπους, μεικτές μπορντούρες και παρτέρια, ενώ μπορεί να ευδοκιμήσει και σε γλάστρα, στολίζοντας αυλές και μπαλκόνια. Η εικόνα της, στην οποία κυριαρχεί το πράσινο και το κίτρινο αποτελεί τέλειο συνδυασμό για φυτά με έντονα κόκκινα, μοβ ή ροζ άνθη. Τα άνθη της, ακόμα, μπορούν να αποκοπούν από το φυτό και να διακοσμήσουν εσωτερικούς χώρους, σε βάζα και συνθέσεις.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.