Φεστούκα η Γλαυκή - Festuca glauca
Φεστούκα η Γλαυκή
Festuca glauca

Η Φεστούκα η Γλαυκή (Festuca glauca) είναι φυτό που ανήκει στα αγρωστώδη, πολυετές, αειθαλές, ενώ μπορεί να χάσει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα το φύλλωμά του, αμέσως πριν αρχίσει να αναπτύσσεται το νέο. Το φύλλωμά της σχηματίζει μορφή θόλου που δεν ξεπερνά τα 18 εκατοστά. Τα φύλλα της μοιάζουν με μακριές αγκαθωτές τρίχες, είναι όρθια, ίσια έως ελαφρώς καμπυλωμένα. Το χρώμα τους είναι μπλε – γκρι. Ανθοφορεί από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές καλοκαιριού. Τα άνθη δε χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά, εκφύονται από όρθια στελέχη, έως και 25 εκ., πάνω από το φύλλωμα και είναι ανοιχτού πράσινου χρώματος με μία μοβ απόχρωση. Τη θέση τους παίρνουν οι κεφαλές που περιέχουν τους σπόρους, που μοιάζουν με τα στάχυα του σιταριού.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εδάφη, αν και προτιμάει να είναι καλά στραγγιζόμενα. Αναπτύσσεται κανονικά και σε φτωχά εδάφη. Ανέχεται την ξηρασία, αλλά καλό είναι να ποτίζεται τακτικά. Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερές θέσεις, οι ηλιόλουστες οδηγούν σε καλύτερο χρώμα του φυλλώματος. Σε περίπτωση που έχει ξεραθεί μεγάλο μέρος των φύλλων της, συστήνεται αυστηρό κλάδεμα έως και 4 εκατοστά από το έδαφος, τη χειμερινή περίοδο. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση κατά την άνοιξη.

Την ονομασία «γλαυκή» την οφείλει στο αρχαιοελληνικό επίθετο «γλαυκός», που σημαίνει ανοιχτός γαλάζιος, αλλά και φωτεινό γκρι του ασημιού, όπως δηλαδή και το χρώμα του φυλλώματός της.

Η φεστούκα χρησιμοποιείται σε κήπους, φράχτες, όρια κτημάτων, σε εδάφη κοντά σε βράχια και σε χαμηλές μπορντούρες, μεμονωμένα ή σε ομάδες. Μπορεί, επίσης, να φυτευτεί και σε γλάστρες, στολίζοντας με το εντυπωσιακό της φύλλωμα αυλές και μπαλκόνια.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.