Γκάουρα Λευκή
Γκάουρα Λευκή
Gaura lindheimeri

Η Γκάουρα η Λευκή (Oenothera lindheimeri ή Gaura lindheimeri) είναι πολυετές, ημιξυλώδες - ποώδες ανθόφυτο, που κατάγεται από τη νότια Λουιζιάνα και το Μεξικό. Σχηματίζει όρθια στελέχη, που φτάνουν το 1,5 μέτρο σε ύψος και παρουσιάζει εντυπωσιακή και μακράς διάρκειας ανθοφορία, από πλήθος λευκών ή λευκορόδινων ανθέων, τα οποία σκεπάζουν στην κυριολεξία το φυτό. Τα λουλούδια αποτελούνται από τέσσερα πέταλα και ιδιαίτερα μακριούς στήμονες. Η ανθοφορία διαρκεί από την αρχή της άνοιξης, έως τις αρχές του φθινοπώρου, για το λόγο αυτό παρουσιάζει και μελισσοκομικό ενδιαφέρον.

Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, καθώς είναι φυτό που αντέχει από παράκτιες περιοχές έως υψομετρικές, αρκεί το χειμώνα να δεχτεί αυστηρό κλάδεμα. Αγαπά τον ήλιο και τα αμμώδη, εύφορα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί να ανεχτεί τις ζεστές και υγρές συνθήκες, αλλά και την ημισκιά ή την ξηρασία. Συστήνεται το κορυφολόγημα για ενίσχυση νέας ανθοφορίας. Δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς ή/και ασθένειες.

Χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, σε βραχόκηπους σε κήπους κατοικιών ή δημόσιων κτηρίων, τόσο μεμονωμένα, όσο κα σε ομάδες. Μπορεί ακόμα να φυτευτεί και σε γλάστρες προσδίδοντας σε μπαλκόνια και αυλές εντυπωσιακό θέαμα.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.