Λεβαντίνη
Λεβαντίνη
Santolina chamaecyparissus L.

Η λεβαντίνη (Santolina chamaecyparissus L.) είναι πολυετής, αειθαλής, αρωματικός θάμνος που κατάγεται από τις παραμεσόγειες περιοχές. Φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά, με πολλές παραφυάδες και με τους παλαιότερους βλαστούς να αποκτούν μεγάλο πάχος με τα χρόνια. Σχηματίζει φύλλα μικρά, αρωματικά, πυκνά, σύνθετα και φτεροειδή, ασημοπράσινου χρώματος. Ανθοφορεί το καλοκαίρι, με τα μικρά, σε μέγεθος κουμπιού, κίτρινα άνθη να αφθονούν πάνω από την πλούσια βλάστησή της.

Η λεβαντίνη είναι σχετικά εύκολο φυτό, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και τα ξηρά προς μέτρια, αλλά καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε φτωχά εδάφη, ενώ χαρακτηριστική της είναι η ανθεκτικότητα στην ξηρασία, μετά τον πρώτο χρόνο εγκατάστασής της. Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ πλούσια και υγρά εδάφη. Αν και δεν αντιμετωπίζει απειλές από έντομα και ασθένειες, η υπερβολική υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή από μύκητες, αλλά και σε άνοιγμα του θάμνου κεντρικά, καταστρέφοντας το συμπαγές και όμορφο σχήμα του. Σε έντονους χειμώνες συστήνεται προστασία του φυτού. Ακόμα, συστήνεται κλάδεμα στην αρχή της άνοιξης για διατήρηση του σχήματος του θάμνου, αλλά και απομάκρυνση των ανθέων, μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος άνθισής τους, ξανά για τον ίδιο λόγο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με μοσχεύματα ημίσκληρου ξύλου.

Η λεβαντίνη, αν και σχηματίζει όμορφα άνθη, καλλιεργείται κυρίως για την εντυπωσιακή της βλάστηση, που τη διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπου το κλίμα το επιτρέπει. Φυτεύεται σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για να σχηματίσει χαμηλές ελεύθερες μπορντούρες, αλλά και σε βοτανόκηπους, αφού το φύλλωμά της αναδύει ένα ιδιαίτερο άρωμα. Χάρη σ’ αυτό μάλιστα, τα φύλλα μπορούν να μπουν σε φακελάκια ή ποτπουρί, προσφέροντας τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Τέλος, από τα αρωματικά της φύλλα, αλλά και από τη ρίζα της, εξάγεται και το αντίστοιχο αιθέριο έλαιο, του οποίου οι δραστικότητες ερευνώνται, με κάποιες από αυτές να είναι η αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.