Ματζουράνα
Ματζουράνα
Origanum majorana

Η ματζουράνα (Origanum majorana) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, πολυετές φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά σε ύψος και κατάγεται από τις γύρω περιοχές της Μεσογείου. Σχηματίζει μικρά, αντίθετα, ωοειδή, χνουδωτά γκριζοπράσινα και πολύ αρωματικά φύλλα. Ανθίζει από τα μέσα έως τα τέλη καλοκαιριού, διαμορφώνοντας ταξιανθίες μικροσκοπικών λευκών, ενίοτε απαλού ροζ ανθέων.

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη μέτρια υγρά, με καλή αποστράγγιση αν και μπορεί να ανεχτεί την παροδική ξηρασία. Αντιθέτως δεν είναι ανεκτική στην υπερβολική υγρασία. Γενικά δεν είναι επιρρεπής σε ασθένειες ή προσβολές από έντομα. Για την ενίσχυση της νέας βλάστησης συστήνεται να κλαδεύεται νωρίς την άνοιξη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με διαίρεση, το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Καλλιεργείται σε κήπους, παρτέρια και γλάστρες, εν μέρει για την εικόνα του, αλλά κυρίως για τα αρωματικά της φύλλα. Έχει πλούσια ιστορία, καθώς χρησιμοποιείτο από την αρχαιότητα κιόλας ως χωνευτικό, αντισηπτικό και τονωτικό. Στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιείται στη μαγειρική, καθώς συνδυάζεται γευστικά με πολλά φαγητά. Καταναλώνεται ως αφέψημα ή έγχυμα για τις ηρεμιστικές και αποχρεμπτικές της δράσεις. Βρίσκει, ακόμα, εφαρμογή και στη φαρμακευτική πρακτική, χάρη στις ολοένα αυξανόμενες μελέτες που γίνονται για τη διαπίστωση των ευεργετικών της ιδιοτήτων. Το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα φύλλα της, τέλος, έχει αποδειχθεί πως έχει, μεταξύ άλλων, και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.