Μέντα η πιπερώδης
Μέντα η πιπερώδης
Mentha piperita

H μέντα η πιπερώδης (Mentha piperita) είναι υβρίδιο, προερχόμενο από τη διασταύρωση των ειδών του ίδιου γένους, M. silvestris L. x M. rotundifolia (l.) Hudson x M. aquatica L. Είναι πολυετές φυτό, με πολλές διακλαδώσεις και στελέχη τετραγωνικής διατομής και δεν ξεπερνά τα 80 εκατοστά σε ύψος. Τα φύλλα της είναι αντίθετα, έμμισχα, ωοειδή, οδοντωτά περιφερειακά, σκούρου πράσινου χρώματος, πολύ αρωματικά, περισσότερο μαλακά από την πάνω συγκριτικά με την κάτω πλευρά, ενώ και στις δύο φέρει μικροσκοπικά τριχίδια, σα χνούδι. Ανθοφορεί από τα μέσα καλοκαιριού έως τις αρχές φθινοπώρου, σχηματίζοντας ταξιανθίες επάκρια του στελέχους, στις οποίες φέρονται μικροσκοπικά άνθη λευκού ή απαλού ρόδινου χρώματος. Η ονομασία της «Μέντα» προέρχεται από την ομώνυμη νύμφη της ελληνικής μυθολογίας που μεταμορφώθηκε στο εν λόγω φυτό.

Καλλιεργείται καλύτερα σε εύκρατες περιοχές με δροσερό καλοκαίρι. Μπορεί να ανεχτεί τόσο θερμές, όσο και ψυχρές συνθήκες. Προτιμά βαθιά, εύφορα, ασβεστούχα, με ικανοποιητική υγρασία εδάφη και καλή αποστράγγιση. Το φυτό απειλείται από μυκητιάσεις, κυρίως βερτισιλλιώσεις (Verticillium sp.) και σκωριάσεις (Puccinia menthae). Πολλαπλασιάζεται αποκλειστικά αγενώς, με μοσχεύματα, ριζώματα ή φυτάρια μικροπολλαπλασιασμού, δεδομένου ότι είναι υβρίδιο και δεν είναι δυνατή η εγγενής αναπαραγωγή του.

Η μέντα φυτεύεται συχνά σε κήπους και παρτέρια, ενώ υπάρχει πολύ συχνά σε γλάστρα σε αυλές και μπαλκόνια. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, χάρη στο ιδιαίτερο άρωμα και την αίσθηση φρεσκάδας που προσφέρει. Τα φύλλα της, ακόμα, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα αξιοποιούνται για την παρασκευή αφεψημάτων που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση διαταραχών του πεπτικού συστήματος και συμπτωμάτων κρυολογήματος. Παράγεται, ακόμα, το αιθέριο έλαιο από το φυτό της μέντας, με συχνή εφαρμογή από τη φαρμακευτική και τη βιομηχανία καλλυντικών.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.