Μίσχανθος - Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Μίσχανθος
Miscanthus sinensis 'Morning Light'

Ο μίσχανθος (Miscanthus sinensis 'Morning Light' ) είναι ένας πολυετής, καλλωπιστικός, φυλλοβόλος θάμνος, που μπορεί να φτάσει και το 1,5 μέτρο σε ύψος. Έχει φύλλα στενά, μακριά, λογχοειδή, πράσινα, που στην άκρη τους γίνονται πιο άσπρα. Αυτή η λεπτή διχρωμία του φυλλώματος το κάνει να φαίνεται ασημένιο από μακριά. Το φθινόπωρο εκπτύσσονται ψηλές φοβοειδείς ταξιανθίες, σε χρώμα βυσσινί προς κόκκινο, που μοιάζουν με φτερά και μόλις ξεραθούν χρειάζονται αφαίρεση.

Ευδοκιμεί σε μέτρια και υγρά εδάφη, αρκεί να είναι καλά αποστραγγιζόμενα, ενώ χρειάζεται αρκετή έκθεση στον ήλιο. Δεν είναι ανθεκτικός σε κρύους και υγρούς χειμώνες. Συνήθως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από ασθένειες ή έντομα. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζώματος, από τα μέσα της άνοιξης, έως τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και με σπόρο την άνοιξη. Είναι είδος αυτοσπειρόμενο, επομένως χρειάζεται έλεγχος της εξάπλωσής του στα επιθυμητά όρια.

Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό φυτό σε σύνορα κτημάτων, σε ιδιωτικούς ή δημόσιους κήπους. Αποτελεί μάλιστα επιλογή πολλών, καθώς φέρει τα όμορφα άνθη του κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προσδίδοντας χρώμα την περίοδο αυτή.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.