Μουελεμπεκία
Μουελεμπεκία
Muehlenbeckia complexa

 Η μουελεμπεκία (Muehlenbeckia complexa) είναι ένα φυλλοβόλο, πολυετές, αναρριχητικό φυτό, με καταγωγή τη Νέα Ζηλανδία, που συχνά παίρνει τη μορφή θάμνου, που αυτοστηρίζεται στους γερούς βλαστούς του. Σχηματίζει φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος που το σχήμα τους κυμαίνεται από ωοειδές, καρδιόσχημο έως πιο επίμηκες. Τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου φέρει επάκρια, αλλά και στη μασχάλη των βλαστών, τα μικρά, άσπρα έως πρασινωπά άνθη της, χωρίς ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον. Τα άνθη δεν είναι ερμαφρόδυτα και το φυτό χαρακτηρίζεται ως δίιοικο. Υπάρχουν, δηλαδή, φυτά που φέρουν μόνο αρσενικά και φυτά που φέρουν μόνο θηλυκά άνθη. Για τη δημιουργία ώριμων σπερμάτων, λοιπόν, απαιτείται η γειτονική εγκατάσταση αρσενικών και θηλυκών φυτών. Οι καρποί ωριμάζουν το φθινόπωρο.

Το φυτό αυτό αγαπά τα μέτρια προς υγρά εδάφη, αλλά με καλή αποστράγγιση και τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Ανέχεται και τις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά χρειάζεται προστασία από τους ψυχρούς ανέμους. Δεν αντιμετωπίζει γενικά προβλήματα από ασθένειες και έντομα. Πολλαπλασιάζεται, συνήθως, με μοσχεύματα ημίσκληρου ξύλου, θερμαινόμενης βάσης, το καλοκαίρι.

Φυτεύεται σε κήπους, για εδαφοκάλυψη, αλλά και τη δημιουργία φυσικών φραχτών, με τα αντίστοιχα κλαδέματα που απαιτούνται.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.