Πάνικουμ - Panicum virgatum
Πάνικουμ
Panicum virgatum

Το Panicum virgatum είναι ένα πολυετές, αγρωστώδες, φυτό που φτάνει σε ύψος τα 180 εκατοστά και έχει καταγωγή τη βόρεια Αμερική. Σχηματίζει μακριά, λογχοειδή, αψιδωτά φύλλα, φωτεινού πράσινου χρώματος, που στο σύνολό τους δημιουργούν ένα πλούσιο, σφαιρικό θύσανο. Προς το φθινόπωρο τα φύλλα αποκτούν καστανοκίτρινες αποχρώσεις. Ανθοφορεί από τα τέλη καλοκαιριού έως το φθινόπωρο, σχηματίζοντας ψηλές, εντυπωσιακές, φοβοειδείς ταξιανθίες, που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 2 μέτρα. Αυτές είναι κόκκινου έως ροζ χρώματος, κυματίζουν σα φτερά με το φύσημα του αέρα και εξελίσσονται σε κρεμ ταξικαρπίες, παραμένοντας στο φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Για τους καρπούς αυτούς επισκέπτονται τακτικά το φυτό μελωδικά πουλιά, τα οποία εκμεταλλεύονται το φυτό και ως καταφύγιο.

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις, αλλά μπορεί να ανεχτεί και τη μερική σκιά. Ωστόσο, αν δεν εκτίθεται επαρκώς στον ήλιο μπορεί να χάσει τη ζωηράδα του. Ανέχεται διαφόρων τύπων εδάφη, ωστόσο προτιμά αυτά με επαρκή υγρασία και καλή αποστράγγιση. Είναι αρκετά ανθεκτικό είδος, επιβιώνει τόσο στους κρύους χειμώνες, εκτός αν αυτοί περιλαμβάνουν έντονες και διαρκείς χιονοπτώσεις, όσο και στα ζεστά καλοκαίρια. Συστήνεται κλάδεμα από τη βάση του προς το τέλος του χειμώνα για την ανανέωση της βλάστησης και τη διατήρηση της υγείας του. Δεν αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές από ασθένειες ή έντομα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με διαίρεση του ριζώματός του την άνοιξη. Τείνει να πολλαπλασιάζεται μόνο του, επομένως χρειάζεται χώρο για την εξάπλωσή του και προσοχή, αν δεν επιτηρείται, αφού υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει της καλλιέργειάς του και να καταπνίξει άλλα φυτά.

Φυτεύεται για την ιδιαίτερη αισθητική εικόνα που προσφέρει σε ιδιωτικούς ή δημόσιους κήπους, αλλά και σε περιοχές κοντά σε λίμνες ή λιβάδια. Δύναται να συνδυαστεί αρμονικά και με άλλα πολυετή φυτά, συνθέτοντας εντυπωσιακά τοπία. Ακόμα, οι ψηλές, αέρινες ταξιανθίες του μπορούν να κοπούν και να στολίσουν εσωτερικούς χώρους, όπως μπάνια, μέσα σε ανθοδοχεία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μελετάται και η χρήση του ως πιθανό βιοενεργειακό φυτό.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.