Πενισέτο Μαύρο - Pennisetum 'First Knight'
Πενισέτο Μαύρο
Pennisetum 'First Knight'

Το Πεννισέτουμ (Pennisetum) είναι ένα γένος που περιλαμβάνει, παγκοσμίως, γύρω στα 120 είδη, ετήσια ή πολυετή. Η ονομασία του προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “penna” που σημαίνει φτερό και “seta” που σημαίνει τρίχα χοίρου, περιγράφοντας πλήρως την ιδιαίτερη μορφή άνθησης που σχηματίζει. Το Πενισέτουμ το Μαύρο (Pennisetum ‘First Knight’) είναι προϊόν προγράμματος βελτίωσης φυτών από τον Δρ. Wayne Hanna του Πανεπιστημίου Georgia και έχει προέλθει από τη διασταύρωση τριών ειδών αυτού του γένους, των P. glaucum, P. purpureum και P. Squamulatum. Το είδος αυτό, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από το εξαιρετικά σκούρο μοβ έως μαύρο φύλλωμά του και για το λόγο αυτό συνιστά διακοσμητικό θάμνο που φτάνει σε ύψος το 1 - 1,5 μέτρο.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό, ενώ χρειάζεται πολλή έως μέτρια έκθεση στον ήλιο. Δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από προσβολές εντόμων ή άλλες ασθένειες. Σε πιο ήπιους χειμώνες μπορεί να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλιώς είναι ετήσιο φυτό.

Χάρη στην ιδιαίτερη εμφάνιση, τόσο του φυλλώματος όσο και των ανθέων, χρησιμοποιείται είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες, για τη διακόσμηση φραχτών ή κήπων, ενώ η ανθεκτικότητα του φυτού στην ατμοσφαιρική ρύπανση το καθιστά προτιμώμενο σε εκτάσεις πλησίον αυτοκινητοδρόμων ή μέσα στις πόλεις.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.