Σάλβια
Σάλβια leucantha
Salvia leucantha

Η Salvia leucantha είναι πολυετές, αειθαλές φυτό, ενδημικό της κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού, που φτάνει και τα 180 εκατοστά σε ύψος, σχηματίζοντας φουντωτούς θάμνους. Τα φύλλα της είναι αρωματικά, πυκνά, λογχοειδή, γκριζοπράσινα από πάνω και πιο άσπρα, με χνούδι στην κάτω πλευρά. Σχηματίζει ψηλές, ελαφρώς κυρτές ταξιανθίες, επάκρια του φυλλώματος και αποτελούνται από μικρά λευκά άνθη που φέρονται σε χνουδωτά βράκτια έντονου μοβ χρώματος. Όπως ισχύει στο γένος Salvia, έτσι και η συγκεκριμένη, ανθοφορεί από τα τέλη καλοκαιριού έως τις αρχές του χειμώνα ή και περισσότερο, αν η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή.

Είναι σχετικά εύκολη στην καλλιέργεια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις, αν και ανέχεται και τις ημισκιερές, ενώ προτιμά εδάφη γόνιμα, με σταθερή υγρασία και καλή αποστράγγιση. Νωρίς την άνοιξη χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα για να μπορέσει να δώσει πλούσια βλάστηση στη συνέχεια. Χάρη στην περίοδο που ανθίζει (φθινόπωρο και χειμώνα), προσελκύει πληθώρα επικονιαστών και ωφέλιμων εντόμων, όπως οι μέλισσες κι οι πεταλούδες.

Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό και αρωματικό φυτό σε κήπους, φράχτες ή όρια κτημάτων. Μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί και σε γλάστρες, ενώ τα εντυπωσιακά άνθη δύναται να στολίζουν βάζα και συνθέσεις λουλουδιών και σε εσωτερικούς χώρους.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.