Σχίνος - Pistacia lentiscus
Σχίνος
Pistacia lentiscus

Ο σχίνος (Pistacia lentiscus) είναι είδος αειθαλούς θάμνου ή δέντρου με πολύ μεγάλη εξάπλωση στο μεσογειακό χώρο. Φτάνει τα 4 μέτρα σε ύψος και έχει δερματώδη, αρωματικά φύλλα. Η περίοδος ανθοφορίας παρατηρείται από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο. Ο καρπός του είναι δρύπη, μικρού μεγέθους, χρώματος αρχικά πράσινου, έπειτα κόκκινου και στην πλήρη ωρίμανση, το φθινόπωρο, μαύρου.

Αναπτύσσεται σε πετρώδεις θέσεις, τόσο σε χαμηλότερα υψόμετρα, όσο και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αγαπά τον ήλιο και τα ξερά και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Γενικά, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από ασθένειες ή έντομα. Συστήνεται το κλάδεμα ως καλλιεργητική φροντίδα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή μοσχεύματα.

Μπορεί να φυτευτεί σε ομαδικές φυτεύσεις, για τη δημιουργία φραχτών, περιφερειακά σε κήπους, αλλά και ως ανεμοθραύστης. Από το σχίνο μπορούν να απομονωθούν βιοδραστικές ουσίες, οι ιδιότητες των οποίων βρίσκονται υπό μελέτη. Έχουν ήδη διαπιστωθεί η θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά και οι διουρητικές του ικανότητες. Αξίζει να σημειωθεί η ποικιλία του φυτού Πιστακία η λεντίσκος η Χία (Pistacia lentiscus var. Chia), που είναι ενδημικό φυτό της Χίου και φύεται μόνο στο νησί αυτό. Είναι το δέντρο που παράγει τη διάφανη ρητίνη, δηλαδή τη χιώτικη μαστίχα, γι’ αυτό αναφέρεται συχνά και ως μαστιχόδενδρο. Η μαστίχα εκτός από την εφαρμογή στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιείται και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, οι οποίες μελετώνται από πληθώρα σύγχρονων ερευνών. Αντίστοιχες ιαματικές ικανότητες φαίνεται να έχει και ο καρπός της ποικιλίας αυτής.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.