Στίπα – Stipa tenuissima
Στίπα
Stipa tenuissima

Η στίπα (Stipa tenuissima) είναι πολυετής πόα, που ανήκει στην κατηγορία των αγρωστωδών φυτών, ενδημική της νοτιοκεντρικής Αμερικής. Το ύψος της φτάνει τα 40 εκατοστά, ενώ κατά την άνθιση αγγίζει και τα 60 εκατοστά. Σχηματίζει έναν πλούσιο, αέρινο, σφαιρικό θύσσανο, με φύλλα πολύ λεπτά, σα νήματα, κυρτά ή αψιδωτά, μήκους έως 40 εκατοστών, αρχικά λαδί χρώματος και έπειτα αποκτούν χρυσοκίτρινες αποχρώσεις. Από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο εμφανίζονται αναρίθμητες γραμμικές φοβοειδείς ταξιανθίες ανοιχτού κρεμ-λευκού χρώματος, μεταξένιας υφής και μήκους 10 έως 25 εκατοστών, οι οποίες διατηρούνται μέχρι το χειμώνα.

Η στίπα είναι φυτό με μέτριο έως μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης, χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες που επικρατούν, ιδίως σε πολύ θερμά καλοκαίρια. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, αλλά ανέχεται και τις ημισκιερές. Ευδοκιμεί σε μέτρια γόνιμο έδαφος, με καλή αποστράγγιση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πετρώδη, φτωχά εδάφη, ανέχεται περιόδους έντονης ξηρασίας, αλλά παρουσιάζει ταχύτερη ανάπτυξη σε εδάφη με σταθερή υγρασία. Ανέχεται, ακόμα, και τις χαμηλές θερμοκρασίες, έως -12ο C, χάνοντας μέρος του φυλλώματός του, αλλά παραμένοντας ζωντανό. Μετά το πέρας του χειμώνα, συστήνεται να κλαδεύεται στη βάση του, ώστε να ανανεωθεί το φύλλωμά του. Δεν απειλείται από έντομα ή άλλες ασθένειες. Πολλαπλασιάζεται τόσο με διαίρεση από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού, όσο και με σπόρο, στις αρχές της άνοιξης.

Χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό φυτό σε κήπους, σε αστικό ή επαρχιακό περιβάλλον, σε λιβάδια, ακόμα και σε γλάστρες, τόσο μεμονωμένα, όσο και σε ομαδικές φυτεύσεις. Συνδυάζεται και με άλλα φυτά, ιδιαίτερα αν φέρουν έντονα χρώματα, προσδίδοντας εντυπωσιακό συνολικό αποτέλεσμα. Τόσο το νηματοειδές φύλλωμα, όσο και οι μεταξένιες ταξιανθίες, λικνίζονται απαλά με το ελαφρύ αεράκι του καλοκαιριού, χαρίζοντας αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης στους παρατηρητές.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.