Τεύκριον η χαμαιδρύς
Τεύκριον η χαμαιδρύς
Teucrium chamaedrys

Το τεύκριον η χαμαιδρύς (Teucrium chamaedrys) ή αλλιώς χαμαιδρυά  είναι ένα πολυετές, καλλωπιστικό, ποώδες, αειθαλές φυτό, με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική, τη Δυτική Ασία και την Ευρώπη. Είναι αρκετά χαμηλό φυτό, με ύψος που δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά. Σχηματίζει φύλλα μικρά, αντίθετα, ωοειδή στη βάση, οδοντωτά στην περιφέρεια, ελαφρώς αρωματικά και σκούρου πράσινου χρώματος. Θυμίζουν μικρογραφία φύλλων βελανιδιάς, εξού και η ονομασία χαμαιδρυά. Ανθοφορεί από τα τέλη της άνοιξης, έως και το καλοκαίρι, ή και περισσότερο, ανάλογα και με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Τα άνθη είναι όμορφα, μικρά, με σωληνοειδή μορφή, αποτελούμενα από δύο πέταλα, χρώματος ροζ, μοβ και πιο σπάνια λευκού, με χαρακτηριστικούς τους στήμονες που προεξέχουν. Φύονται επάκρια σε ταξιανθίες τύπου στάχυος και προσελκύουν πληθώρα εντόμων – επικονιαστών, όπως οι μέλισσες.

Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα μέτρια, όχι πολύ ξηρά και με καλή αποστράγγιση εδάφη, ενώ μπορεί να ανεχτεί και τα φτωχά εδάφη. Προτιμά τοποθεσίες προστατευμένες από το κρύο και τους ψυχρούς ανέμους, καθώς σε δριμείς χειμώνες ενδέχεται να χάσει όλα τα υπέργεια μέρη του. Συνίσταται το κορυφολόγημα, η αφαίρεση των ξεραμένων ανθέων, ώστε να ευνοηθεί η θαμνώδης ανάπτυξη του φυτού. Γενικά, δεν απειλείται από έντομα και ασθένειες, αλλά καλό είναι να ελέγχεται για προσβολές από ακάρεα ή μύκητες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μαλακού ξύλου νωρίς την άνοιξη ή ημίσκληρου ξύλου στα μέσα καλοκαιριού.

Η χαμαιδρυά φυτεύεται για το εντυπωσιακό της φύλλωμα με το απαλό άρωμα. Ταιριάζει όμορφα σε κήπους τόσο στην εξοχή, όσο και στην πόλη, σε παρτέρια, σε χαμηλές μπορντούρες, αλλά και σε γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για εδαφοκάλυψη. Ταυτόχρονα, τα φύλλα διαθέτουν συστατικά με ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες, βρίσκοντας εφαρμογή σε διάφορες ιαματικές μεθόδους και ανοίγοντας το δρόμο για εκτενέστερη μελέτη των βιολειτουργικών τους δράσεων.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.