Τριανταφυλλιά χιονάτη - Rosa iceberg
Τριανταφυλλιά χιονάτη
Rosa iceberg

Η τριανταφυλλιά ‘Iceberg’ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες τριανταφυλλιάς. Αναπτύσσεται είτε ως θάμνος ξεπερνώντας τα 120 εκατοστά, είτε ως αναρριχητικό, οπότε και υπερβαίνει τα 360 εκατοστά. Έχει φύλλα μεγάλα, λαμπερά, γυαλιστερά, ανοιχτού πράσινου χρώματος που προσδίδουν πλούσιο φύλλωμα στο φυτό. Τα τριαντάφυλλα που παράγει είναι άφθονα, μετρίου μεγέθους, στρογγυλά, λευκά, ενίοτε με απαλές ροζ αποχρώσεις και φέρουν ένα διακριτικό άρωμα. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινάει από τα τέλη της άνοιξης και φτάνει ως το χειμώνα, χαρίζοντας ομορφιά στον τόπο που φύεται, αλλά και καταφύγιο – τροφή σε ωφέλιμα έντομα και επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες και οι μέλισσες.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, ενώ μπορεί να ανεχτεί και τις ημισκιερές. Ωστόσο, για καλύτερη ανθοφορία και την αποφυγή ασθενειών, απαιτείται πλήρης έκθεση στον ήλιο. Χρειάζεται πλούσια, γόνιμα εδάφη, με επαρκή υγρασία και καλή αποστράγγιση. Μπορεί, ακόμα, να ανεχτεί την παροδική ξηρασία, μετά την πλήρη εγκατάστασή της. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.

Η τριανταφυλλιά χιονάτη, με τα κατάλευκα άνθη της και το απαλό τους άρωμα, χρησιμοποιείται ως θάμνος για διακόσμηση κήπων, φραχτών ή δημόσιων χώρων, αλλά και ως αναρριχητική, στολίζοντας πέργκολες, τοίχους, ακόμα και κορμούς ψηλών δέντρων. Μπορεί ακόμα να φυτευτεί σε γλάστρες, χαρίζοντας όμορφη εικόνα σε αυλές και μπαλκόνια.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.