Τριφύλλι υδροχαρές
Τριφύλλι υδροχαρές
Marsilea quadrifolia

Το υδροχαρές τριφύλλι (Marsilea quadrifolia), είναι μία πολυετής, ποώδης, υδρόβια φτέρη που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 20 εκατοστά σε ύψος. Σχηματίζει ρίζωμα που έρπει και συμβάλλει στην εξάπλωσή του, αλλά και λειτουργεί ως άγκυρα όταν αναπτύσσεται μέσα στο νερό. Από το ρίζωμα φύονται λεπτά στελέχη που φέρουν τα χαρακτηριστικά τετραμερή φύλλα, που θυμίζουν τετράφυλλο τριφύλλι, έντονου πράσινου χρώματος. Αυτά συναντώνται στην επιφάνεια του νερού. Το συγκεκριμένο φυτό, όπως και η φτέρη, δεν παράγει άνθη, αλλά σπόρια, που φέρονται σε ειδικές κατασκευές στην κάτω μεριά των φύλλων και ονομάζονται σποροκάρπια.

Πρόκειται για φυτό σχετικά αργής ανάπτυξης, αρκετά ανθεκτικό και χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Προτιμά τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, αλλά ανέχεται και τις σκιερές. Αγαπά να ζει μέσα σε αβαθή νερά έως και 15 εκατοστά, ενώ σε βαθύτερα νερά ενδέχεται να είναι όλο το φυτό βυθισμένο, χωρίς όμως επίπτωση στην ανάπτυξή του. Ταυτόχρονα, μπορεί να αναπτυχθεί καλά και σε υγρά, κατά προτίμηση πλούσια εδάφη. Συνθήκες ξηρασίας δεν επιδρούν θετικά στο φυτό, ενώ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν εγκαύματα στα φύλλα. Το φυτό ανέχεται του κρύους χειμώνες (έως -18ο C), με το φύλλωμα να νεκρώνεται, αλλά το ρίζωμα να επιβιώνει και να δίνει νέα βλάστηση. Γενικά δεν απειλείται από ασθένειες ή έντομα. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζώματος, αλλά και με βλάστηση των σπορίων.

Το Marsilea quadrifolia φυτεύεται σε θέσεις δίπλα σε λίμνες, ρυάκια ή έλη, αλλά και μέσα σε αβαθή ύδατα λιμνών και άλλων αβαθών υδατοσυλλογών. Προτιμάται για το χαρακτηριστικό φύλλωμά του και χάρη στην ανθεκτικότητά του χρησιμοποιείται και σε ενυδρεία και στέρνες. Στην Ελλάδα αποτελεί πολύ σπάνιο είδος, με μικρούς και απομονωμένους πληθυσμούς. Εκτός από τις καλλωπιστικές του χρήσεις, διαθέτει και θεραπευτικές ιδιότητες, με σύγχρονες μελέτες να κάνουν λόγο για αντιβακτηριακή, κυτταροτοξική και αντιοξειδωτική δραστικότητα του εκχυλίσματος του φυτού αυτού.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.