Αγιούγκα η έρπουσα
Αγιούγκα η έρπουσα
Ajuga reptans

Η Αγιούγκα η έρπουσα (Ajuga reptans) γνωστή και ως λιβανόχορτο είναι πολυετές, ποώδες φυτό, με καταγωγή τις γύρω περιοχές της Μεσογείου. Σχηματίζει εκτεταμένες, έρπουσες συστάδες, φτάνοντας σε ύψος τα 20 εκατοστά. Τα φύλλα είναι ελλειπτικά, αντίθετα, ελαφρώς αρωματικά, με ανάγλυφες νευρώσεις, σκούρα πράσινα, που στο πάνω μέρος είναι μωβ-πράσινα, και με χαρακτηριστικό χνουδωτό βλαστό τετραγωνικής διατομής. Ανθοφορεί την άνοιξη, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, σχηματίζοντας πολυάριθμες, πυκνές, ψηλές, όρθιες ταξιανθίες, επάκρια των βλαστών, με ύψος έως και τα 15 εκατοστά. Αυτές αποτελούνται από πολλά μικρά, συνήθως μπλε – μοβ, αλλά και ροζ ή λευκά, αρωματικά άνθη, που στη βάση του έχουν κάλυκες σκούρου πράσινου χρώματος και ελκύουν πληθώρα εντόμων – επικονιαστών.

Είναι γενικά εύκολο φυτό. Προτιμά εδάφη με μέτρια υγρασία και καλή αποστράγγιση, αλλά μπορεί να ανεχτεί και πιο ξηρά. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις, αν και ανέχεται και τις σκιερές. Ωστόσο, για καλύτερη βλάστηση προτείνεται η μερική έκθεση στον ήλιο. Απαιτείται καλός αερισμός σε περιόδους ζέστης και υγρασίας για αποφυγή σήψης κορυφής. Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας συστήνεται το κλάδεμα μέχρι το έδαφος, για αναβλάστηση την επόμενη περίοδο. Προσβάλλεται συχνά από μυκητολογικές ασθένειες, γι’ αυτό απαιτείται η τήρηση κανόνων υγιεινής και η αποφυγή της υγρασίας. Χρειάζεται προσοχή στην εξάπλωσή του, καθώς έχει επεκτατικές τάσεις. Πολλαπλασιάζεται κυρίως με διαίρεση και με μοσχεύματα.

Το λιβανόχορτο φυτεύεται ως καλλωπιστικό, τόσο για το φύλλωμά του όσο και για τα άνθη του. Αποτελεί καλή επιλογή για εδαφοκαλύψεις, σκιερών σημείων, όπως στη βάση ψηλών δέντρων. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα φυτά, οδηγώντας σε ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα. Ακόμα, δύναται να φυτευτεί και σε γλάστρες, σε μπαλκόνια και αυλές. Οι χρήσεις του επεκτείνονται και στη θεραπευτική, καθώς παραδοσιακά χρησιμοποιείτο ως αιμοστατικό, αντιβηχικό και για την τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Σύγχρονες μελέτες διαπιστώνουν και άλλες δράσεις, όπως την αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.