Άκορος
Άκορος
Acorus gramineus

Ο άκορος (Acorus gramineus) είναι ένα ημι-αειθαλές, ποώδες, πολυετές, υδροχαρές φυτό, με καταγωγή τη νοτιοανατολική Ασία. Αποκτά μορφή χαμηλού θάμνου, ύψους έως 30 εκατοστών, με πυκνό και φουντωτό φύλλωμα. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και λεπτά, σαν κορδέλες, αψιδωτά, χρυσοπράσινα με λαδί αποχρώσεις, αρωματικά και μπορούν να διατηρηθούν και το χειμώνα αν αυτός είναι αρκετά ήπιος. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, σχηματίζοντας ταξιανθίες με πολύ μικρά, ελαφρώς αρωματικά, κιτρινοπράσινα άνθη,  χωρίς ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον. Αυτά δίνουν αργότερα τη θέση τους στους επίσης μικροσκοπικούς, σαρκώδεις, κοκκινωπούς καρπούς, που μοιάζουν με μούρα.

Αγαπά τις ηλιόλουστες, αλλά και τις ημισκιερές θέσεις και ως υδρόφιλο, ευδοκιμεί σε μέτρια έως υγρά εδάφη. Μπορεί μάλιστα να φυτευτεί και σε αβαθή νερά, έως 10 εκατοστά, μέσα σε καλάθια. Η απογευματινή σκιά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες είναι επιθυμητή. Δεν ανέχεται καθόλου την ξηρασία. Το ρίζωμά του εξαπλώνεται σταδιακά, δημιουργώντας πυκνές συστάδες, αλλά δε θεωρείται επεκτατικό είδος. Γενικά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από ασθένειες και έντομα. Συστήνεται αφαίρεση παλαιών και ξερών φύλλων μετά το πέρας του χειμώνα. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση του ριζώματος στις αρχές της άνοιξης. Συστήνεται μάλιστα η διαδικασία αυτή, ώστε να αποτρέπεται η συμφόρηση και το φυτό να έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για φυτεύσεις σε βραχόκηπους με νερό, κοντά σε λίμνες, ρυάκια ή έλη, αλλά και για εδαφοκάλυψη, χαρίζοντας υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στον έλεγχο της διάβρωσης του εδάφους.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.