Αλιμιά - Artiplex halimus
Αλιμιά
Artiplex halimus

Η αλιμιά ή χαλιμιά ή ατρίπλεξ (Atriplex halimus) είναι αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος, μεσαίου μεγέθους. Πρόκειται για αλόφυτο, δηλαδή έχει την ικανότητα να επιβιώνει σε εδάφη πολύ υψηλής αλατότητας. Ευδοκιμεί σε ξερά ή μέτρια ξερά εδάφη της λεκάνης της Μεσογείου και ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας, σε υψόμετρα έως 900 μέτρα, ενώ συχνά συναντάται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ανέχεται ευχάριστα την έντονη έκθεση στον ήλιο, με υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες του χειμώνα κάτω από το μηδέν.

Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό φυτό όσον αφορά στη λειτουργικότητα του οικοσυστήματος που ανήκει, καθώς ενισχύει το μικροβίωμα του εδάφους και αποτελεί πηγή τροφής για αρθρόποδα. Οι βαθιές του ρίζες συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση τόσο της διάβρωσης του εδάφους, όσο και της μόλυνσης από ιχνοστοιχεία. Η πλούσια βιομάζα που παράγει αποτελεί αφενός πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, όσο και ζωοτροφή πλούσια σε πρωτεΐνη για θηλαστικά, κυρίως αιγοπρόβατα. Αποτελεί, συνεπώς, φυτό που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλες χρήσεις, σημαντικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.