Αρμπαρόριζα – Pelargonium graveolens
Αρμπαρόριζα
Pelargonium graveolens

Η αρμπαρόριζα ή αλλιώς το Πελαργόνιο το Βαρύοσμο (Pelargonium graveolens) είναι ένα πολυετές, αρωματικό φυτό, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική. Παίρνει μορφή μικρού, πολύκλαδου θάμνου, με ύψος έως και 1,5 μέτρο. Σχηματίζει φύλλα πράσινα, οδοντωτά στην περιφέρεια, μαλακά, χνουδωτά και πολύ αρωματικά. Ανθοφορεί από τον Αύγουστο έως και τα μέσα του χειμώνα, σχηματίζοντας μπουκετάκια από μικρά ροζ προς λευκορόδινα άνθη, με 4-5 πέταλα, εμφανείς στήμονες, που όμως δεν είναι καθόλου ευωδιαστά. Ωστόσο, αποτελούν πόλο έλξης επικονιαστών, όπως οι μέλισσες.

Η αρμπαρόριζα αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό και είναι εύκολη στην καλλιέργεια, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αγαπά τις ηλιόλουστες έως ημισκιαζόμενες θέσεις και ποικιλία εδαφών, πάντα, όμως, με καλή αποστράγγιση. Δεν είναι ανθεκτική σε πολύ βαριούς και με διάρκεια χειμώνες. Συστήνεται το κλάδεμα, συχνά και το αυστηρό, για τη διατήρηση της επιθυμητής μορφής, αλλά και της ευρωστίας του φυτού. Δεν αντιμετωπίζει γενικά απειλές από έντομα και ασθένειες. Ο πολλαπλασιασμός είναι πολύ εύκολος και γίνεται κυρίως με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρο.

Η αρμπαρόριζα είναι φυτό πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα και συναντάται πολύ συχνά. Φυτεύεται σε βοτανόκηπους, σε όρια κήπων, σε χαμηλές μπορντούρες, αλλά και σε γλάστρες, στολίζοντας μπαλκόνια και αυλές. Ο βασικότερος λόγος καλλιέργειάς της είναι τα αρωματικά φύλλα. Αυτά χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς. Αποτελούν αρωματικά πρόσθετα συστατικά σε φαγητά και κυρίως σε γλυκά, προσδίδοντας ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει τριαντάφυλλο. Απομονώνεται, επίσης, και το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα  της το οποίο βρίσκει εφαρμογές στην αρωματοποιεία, ενώ έρευνες γίνονται για την τεκμηρίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των συστατικών της.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.