Δάφνη - Laurus nobilis
Δάφνη
Laurus nobilis

Η δάφνη η ευγενής (Laurus nobilis), γνωστή και ως βαγιά, δαφνολιά και φυλλάδα είναι αρωματικό, αειθαλές, δίοικο φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα. Εμφανίζεται ως θάμνος ή και δέντρο με ύψος έως και 18 μέτρα. Έχει φύλλα βαθυπράσινου χρώματος, δερματώδη, με έντονο άρωμα και ελαφρώς πικρή γεύση.  Ανθίζει νωρίς την άνοιξη, σχηματίζοντας πυκνές ταξιανθίες πρασινοκίτρινων, μικρών λουλουδιών την άνοιξη, τα οποία στα θηλυκά φυτά δίνουν τη θέση του στους μικρούς σε μέγεθος καρπούς, με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπόρο.

Είναι φυτό με σχετικά μικρό ρυθμό ανάπτυξης, που αγαπά τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και τα πλούσια, υγρά, αλλά καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία, το ψύχος, τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Δεν είναι πολύ επιρρεπής σε ασθένειες, αλλά συστήνεται τακτικός έλεγχος για τυχόν προσβολή από έντομα ή μύκητες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με μοσχεύματα ημίσκληρου ξύλου.

Η δάφνη φυτεύεται σε μεσογειακούς κήπους, βοτανόκηπους, αλλά και σε γλάστρες, σε μπαλκόνια και αυλές. Μπορεί, ακόμα, να φυτευτεί και ως φυσικός φράχτης. Ο βασικότερος λόγος καλλιέργειάς της όμως είναι η αξιοποίηση των αρωματικών φύλλων της, αφού χρησιμοποιούνται σε πληθώρα συνταγών μαγειρικής, αλλά και σε συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων για καλύτερη συντήρησή τους. Επιπλέον, από τους καρπούς της παρασκευάζεται το δαφνέλαιο, με ποικίλες θεραπευτικές δράσεις, κυρίως επί της αντιμετώπισης της λιπαρότητας των μαλλιών και της τριχόπτωσης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εντομοαπωθητικό. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Δάφνη ήταν μία νύμφη την οποία ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας. Για να σωθεί από την καταδίωξή του, εκείνη μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ο θεός του φωτός αποφάσισε τότε να την τιμήσει, κάνοντάς την το ιερό του δέντρο. Λέγεται, ακόμα, πως και η Πυθία για να δώσει τους πολύτιμους χρησμούς της έπρεπε να μασήσει τα φύλλα της. Μεγάλη είναι και η συμβολική διάσταση που έχουν αποκτήσει τα φύλλα της, καθώς συνηθιζόταν να στεφανώνουν τους νικητές των αγώνων με αυτά, αφού συνδέονταν με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.