Εχινάκεια η στενόφυλλη  - Echinacea purpurea
Εχινάκεια η στενόφυλλη
Echinacea purpurea

Η εχινάκεια η στενόφυλλη (Echinacea purpurea) είναι πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό, που φτάνει σε ύψος τα 120 εκατοστά. Έχει καταγωγή από τη βορειοανατολική Αμερική, όπου είναι ακόμα αυτοφυής σε λιβάδια. Η ονομασία του γένους προέρχεται από την ελληνική λέξη «αχινός», που θυμίζει μορφολογικά το εσωτερικό του άνθους, ενώ “purpurea” σημαίνει μοβ. Έχει φύλλα ωοειδή προς λογχοειδή, σκούρου πράσινου χρώματος, που καλύπτονται από κοντές τρίχες. Στην κορυφή του κάθε στελέχους βγαίνει το άνθος, που μοιάζει με μαργαρίτα. Είναι μοβ χρώματος και τα πέταλα τείνουν να γέρνουν προς τα κάτω, κάνοντάς τα να μοιάζουν με κώνο, ενώ σε πλήρη ηλιοφάνεια είναι ελαφρώς αρωματικά. Η ανθοφορία διαρκεί όλο το καλοκαίρι, προσελκύοντας πληθώρα μελισσών και πεταλούδων. Έπειτα, το κιτρινωπό έως καφετί εσωτερικό τους γίνεται ακανθώδες σκούρο. Εκεί βρίσκεται και ο σχηματιζόμενος σπόρος.

Η εχινάκεια προτιμά πλήρη έως μέτρια έκθεση στον ήλιο και συνθήκες μέτριας εδαφικής υγρασίας. Αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα εδάφη, αλλά και σε ελαφρώς πετρώδη ή αργιλώδη. Αν και σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία, το φυτό ενδέχεται να ξεραθεί ολόκληρο αν το έδαφος είναι πολύ στεγνό. Συχνός εχθρός της είναι το ιαπωνικό σκαθάρι και βακτήρια ή φυτοπλάσματα.

Αποτελούσε παραδοσιακό φάρμακο των αυτοχθόνων Ινδιάνων για πληγές εγκαύματα και δαγκώματα φιδιών με εξωτερική χρήση και με εσωτερική για την αντιμετώπιση του πόνου, του βήχα και τσιμπημάτων φιδιών. Στις μέρες μας, η εχινάκεια χρησιμοποιείται εκτενώς ως καλλωπιστικό σε κήπους, ενώ η καλλιέργειά της σημειώνει ανοδική τάση, με σκοπό την αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων που επιβεβαιώνονται και ενισχύονται από σύγχρονες μελέτες. Η πλέον σημαντική ιδιότητα που κατέχει είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ίδια δε δύναται να αντιμετωπίσει από μόνη της ιούς και βακτηρίδια. Ενισχύει όμως τον οργανισμό, ώστε εκείνος να τα εξουδετερώσει.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.