Εκουιζέτο
Εκουιζέτο
Equisetum hyeamale

Το εκουιζέτο (Equisetum hyeamale) είναι ένα πολυετές, αειθαλές φυτό που ανήκει, ίσως, στο πιο αρχαίο γένος (Equisetum) των ανώτερων φυτών. Σχηματίζει ψηλά, όρθια, πυκνά στελέχη, σαν καλάμια, που φτάνουν τα 120 εκατοστά σε ύψος. Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη αυτά είναι κυλινδρικά, κούφια εσωτερικά και με ανοιχτόχρωμες έως πιο σκούρες αποχρώσεις του πρασίνου. Χαρακτηριστικό τους είναι το μαύρο δαχτυλίδι που σχηματίζουν στην περιοχή των γονάτων. Κάθε γόνατο φέρει μαύρα – καφέ λεπιοειδή φύλλα, που έχουν μία ασημόχρωη ζώνη στο κέντρο τους. Τα φυτό αυτό εμφανίζει μία ιδιαιτερότητα: δεν ανθίζει και δεν παράγει σπόρους, αλλά σπόρια. Αυτά παράγονται μαζικά, το καλοκαίρι, μέσα στα μικρά, καστανοκίτρινα, κωνοειδή αναπαραγωγικά όργανα του φυτού που λέγονται στρόβιλοι.

Το εκουιζέτο αγαπά τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και το νερό, επομένως ευδοκιμεί σε μέτρια έως υγρά εδάφη, αν και ανέχεται μεγάλο εύρος υποστρωμάτων, όχι όμως τα ξερά. Μπορεί, ακόμα, να επιβιώσει και σε στάσιμα, ρηχά νερά, έως 10 εκατοστών. Το ρίζωμά του είναι πολύ ισχυρό, βαθύ και εξαπλώνεται πολύ και γρήγορα. Από αυτό φύονται και οι νέες συστάδες. Αν δεν περιοριστεί, μπορεί να γίνει πολύ επεκτατικό φυτό, να καταπνίξει άλλα είδη και η εκρίζωσή του κρίνεται αρκετά δύσκολη. Ακόμα και ένα μέρος του ριζώματος να παραμείνει στο έδαφος, είναι δυνατόν να δώσει νέα στελέχη. Δεν απειλείται από ασθένειες και έντομα. Πολλαπλασιάζεται εγγενώς με σπόρια και αγενώς με διαίρεση του ριζώματος, την άνοιξη.

Το εκουιζέτο φυτεύεται σε κήπους με υγρά εδάφη, αλλά και σε παρόχθιες ή παραλίμνιες εκτάσεις, αλλά και πλησίον ελών. Μπορεί, ακόμα, να φυτευτεί και σε γλάστρες, προσδίδοντας σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ καλή επιλογή για κάλυψη υγρών εδαφών, ενώ αποτελεί υπόβαθρο και για άλλα φυτά. Χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων υδροβιότοπων. Το φυτό αυτό χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως θεραπευτικό μέσο, αλλά οι ιδιότητές του επιβεβαιώνονται και από σύγχρονες μελέτες. Χάρη, λοιπόν, στα φαινολικά συστατικά που περιέχει, επιδεικνύει πολύ καλή διουρητική, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, με πολλές εφαρμογές στη φαρμακευτική και στην παρασκευή καλλυντικών.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.