Ερίγερο
Ερίγερο
Erigeron karvinskianus

Το ερίγερο (Erigeron karvinskianus) είναι ένα εντυπωσιακό, πολυετές φυτό, ενδημικό του Μεξικού. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά. Σχηματίζει μικρά, λογχοειδή, χνουδωτά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Το εντυπωσιακό σ’ αυτό το φυτό είναι τα πολυάριθμα λουλούδια που παράγει, τα οποία μοιάζουν με μαργαρίτες. Αρχικά είναι λευκά, ενώ στην πορεία αποκτούν απαλό ροζ έως μοβ χρώμα και στο εσωτερικό τους παραμένουν κίτρινα. Ανθοφορεί από τα μέσα της άνοιξης έως τα μέσα φθινοπώρου, ωστόσο ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, η περίοδος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς. Η αφθονία των ανθέων που παράγει προσκαλεί πληθώρα πεταλούδων και μελισσών, αλλά και άλλων εντόμων.

Αναπτύσσεται εύκολα σε γόνιμα, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, με πλήρη ή μερική ηλιοφάνεια. Το έδαφος χρειάζεται να μη μένει ξερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο μπορεί να ανεχτεί την παροδική ξηρασία, αφού έχει εγκατασταθεί πλήρως. Είναι ανθεκτικό στην αλμύρα της θάλασσας. Γενικά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από ασθένειες και έντομα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και από μόνο του, για το λόγο αυτό μπορεί να γίνει πολύ επεκτατικό αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες και δεν το εμποδίσει κάτι.

Χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό σε βραχόκηπους ή παραθαλάσσιες εκτάσεις, ενώ αποτελεί εξαιρετική επιλογή για εδαφοκαλύψεις. Ιδανικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κάλυψη τοίχων ή λιθόστρωτων επιφανειών. Τέλος, δύναται να φυτευτεί και σε γλάστρες, ωστόσο, εκεί θα είναι αρκετά περιορισμένο.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.