Ερύγγιο
Ερύγγιο
Eryngium sp.

Το ερύγγιο (Eryngium) είναι ένα γένος φυτών που περιλαμβάνει γύρω στα 250 είδη. Πρόκειται για καλλωπιστικό, ποώδες, μονοετές ή πολυετές φυτό, ανάλογα το είδος, γνωστό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ως «της αγάπης το βοτάνι». Σχηματίζει φύλλα μεγάλα, μακρόστενα, σκληρά και συνήθως ακανθωτά, που βρίσκονται στη βάση του φυτού, κοντά στη γη, αλλά και φύλλα με διαφορετική μορφή και αραιή διάταξη πάνω στους επίσης ακανθωτούς βλαστούς. Τα άνθη είναι εντυπωσιακά, μεγάλα, επάκρια των ψηλών στελεχών. Έχουν χρώμα γαλάζιο ή λευκό, εμφανίζονται σε πυκνά κεφάλια, έχουν ακανθωτό περίβλημα, λέπια στο δίσκο και θυμίζουν το γνωστό γαϊδουράγκαθο. Τα άνθη του ερύγγιου εμφανίζουν σημαντικό μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Ο καρπός που προκύπτει είναι σκεπασμένος με μεμβράνη και λέπια.

Το ερύγγιο αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα ξερά, φτωχά έως μέτριας γονιμότητας και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Εξαίρεση αποτελεί το είδος E. pandanifolium, που προτιμά τα υγρά εδάφη. Δε χρειάζεται πολλή φροντίδα και είναι γενικά ανθεκτικό. Το πότισμα συστήνεται μόνο σε μακρές περιόδους ξηρασίας, ενώ το χειμώνα χρειάζεται προστασία από το βαρύ ψύχος. Δεν του αρέσει να μεταφυτεύεται μετά την πλήρη εγκατάστασή του στη γη, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην απόφαση φύτευσής του. Είναι επιρρεπές στη σήψη ριζών, οπότε απαιτεί εδάφη με πολύ καλή αποστράγγιση. Συστήνεται, επίσης η αφαίρεση των ξεραμένων ανθέων, ώστε να ευνοηθεί περεταίρω ανθοφορία. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Τα διάφορα είδη ερύγγιου βρίσκονται αυτοφυή σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, μπορούν, όμως, και να καλλιεργηθούν. Φυτεύονται σε κήπους, τόσο για το εντυπωσιακό θέαμα των λουλουδιών που φέρουν, όσο και για την προσέλκυση διαφόρων επικονιαστών. Ταυτόχρονα, διάφορα τμήματα του φυτού φαίνεται να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Από τη ρίζα, για παράδειγμα, παρασκευάζεται αφέψημα με διουρητικές ιδιότητες, αν και περαιτέρω ερευνητικές μελέτες χρειάζεται να διεξαχθούν. Ωστόσο, κάποια είδη περιέχουν τοξικές ουσίες και απαιτείται συμβουλή ειδικών πριν κάποιος χρησιμοποιήσει κάποιο από τα τμήματα του φυτού.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.