Φίκος λυράτα – Ficus lyrata
Φίκος λυράτα
Ficus lyrata

Ο φίκος λυράτα (Ficus lyrata) είναι ένα από τα 750 περίπου είδη του γένους Ficus. Πρόκειται για πολυετές, αειθαλές φυτό, που μπορεί να πάρει τη μορφή θάμνου ή και δέντρου και κατάγεται από τη δυτική και κεντρική Αφρική. Το ύψος του κυμαίνεται στα 9-12 μέτρα όταν βρίσκεται στο έδαφος ως ενδημικό φυτό, ενώ στα 1,5-2 μέτρα όταν πρόκειται για γλαστρόφυτο. Σχηματίζει φύλλα πολύ μεγάλα σε μέγεθος, σαρκώδη, δερματώδη, έντονου πράσινου χρώματος, που θυμίζουν λύρα, εξ’ ου και η ονομασία του είδους (lyrata). Στους βλαστούς κυλάει γαλακτώδης χυμός. Μόνο στις περιοχές που συναντάται αυτοφυές, σχηματίζονται μονήρεις, σαρκώδεις, σφαιρικοί καρποί, πράσινου χρώματος και με διάμετρο έως 3 εκατοστά.

Ο φίκος λυράτα μπορεί να αποτελέσει φυτό εσωτερικού χώρου, όπου οι κλιματικές συνθήκες δεν ευνοούν την εγκατάστασή του σε εξωτερικό χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση, αγαπά τα φωτεινά και καλά αεριζόμενα σημεία, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στο χώμα, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Μπορεί, ωστόσο, να εγκατασταθεί και σε εξωτερικό περιβάλλον, με τη θερμοκρασία να μην υποχωρεί κάτω από τους 12οC. Σε γενικές γραμμές είναι ανθεκτικό φυτό, αργής ανάπτυξης και δε χρειάζεται πολλή περιποίηση. Συστήνεται η αποφυγή υπερβολικής άρδευσης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των φύλλων, και η μείωση συχνότητας ποτίσματος κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Προτείνεται η παρακολούθηση για πιθανές προσβολές από έντομα, όπως οι αφίδες.

Ο φίκος λυράτα φυτεύεται σε γλάστρες και στολίζει όμορφα εσωτερικούς χώρους, χάρη στο ιδιαίτερο και ασυνήθιστο φύλλωμά του. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί και σε εξωτερικούς χώρους, είτε σε γλάστρες, είτε στο έδαφος, ακολουθώντας πάντα τις ανάγκες του. Προσφέρει, έτσι, πολύ όμορφο υπόβαθρο για συνδυασμό με άλλα γλαστρόφυτα, πιθανόν με ζωηρά και έντονα χρώματα, προσδίδοντας συνολικά ένα αισθητικά υπέροχο αποτέλεσμα. Τέλος, μελέτες έχουν γίνει για το φυτό αυτό, αποδεικνύοντας ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες που προσφέρουν τα φύλλα του, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω έρευνα και μελλοντικές φαρμακευτικές εφαρμογές.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.