Ίριδα - Iris japonica
Ίριδα
Iris japonica

Το είδος αυτό ίριδας (Iris japonica) είναι ένα αειθαλές, πολυετές, καλλωπιστικό και υδροχαρές φυτό. Έχει καταγωγή την Κίνα και την Ιαπωνία, όπως μαρτυρά το επίθετο του είδους. Φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά και διαμορφώνει πλούσιο, ισχυρό ρίζωμα και στόλωνες. Σχηματίζει μακρόστενα, λογχοειδή, αψιδωτά φύλλα, σε αποχρώσεις του πράσινου χρώματος. Τα άνθη της φέρονται επάρκεια σε όρθια, διακλαδισμένα στελέχη, ψηλότερα του φυλλώματος. Εμφανίζονται σε αφθονία, το ένα μετά το άλλο, από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές καλοκαιριού και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αν και το καθένα δε διαρκεί για πολλές μέρες. Έχουν χρώμα λευκό ή απαλό μπλε και είναι στολισμένα στο εσωτερικό τους με μοβ και πορτοκαλί κηλίδες ή στίγματα, ενώ αναδύουν και χαρακτηριστικό άρωμα, που μοιάζει με αυτό του ροζ γαρύφαλλου.

Η συγκεκριμένη ίριδα αγαπά τα υγρά και πλούσια εδάφη και τις ημισκιερές θέσεις, αν και συχνά μπορεί να ανεχτεί και τις σκιερές. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από έντομα και ασθένειες, αλλά συστήνεται έλεγχος για πιθανή προσβολή από σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες, γρίπες και μυκητιακή μόλυνση από βοτρύτη. Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, καλό είναι να απομακρύνονται τα ανθοφόρα στελέχη, αλλά και τα νεκρά φύλλα, ώστε μετά το χειμώνα να δώσει πιο πλούσια βλάστηση και παραγωγή. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο το φθινόπωρο ή την άνοιξη, αλλά πιο εύκολα με διαίρεση του ριζώματος από τα μέσα καλοκαιριού, έως τις αρχές φθινοπώρου.

Πρόκειται για είδος ίριδας που παράγει πολλά και πολύ εντυπωσιακά άνθη, επομένως αποτελεί πολύ καλή επιλογή για φύτευση ως καλλωπιστικό σε κήπους και παρτέρια χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και στη βάση δέντρων που χαρίζουν τις κατάλληλες συνθήκες σκίασης. Δεδομένης της αγάπης της στα υγρά εδάφη, μπορεί να φυτευτεί κοντά σε λίμνες, όχθες ποταμών και έλη, ενώ προσαρμόζεται εύκολα και γρήγορα και σε γλάστρες. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως και με τα άλλα είδη ίριδας, έτσι και το συγκεκριμένο, παρουσιάζει δηλητηριώδη δράση, καθώς η κατάποση τμημάτων του οδηγεί σε μέτριες ή σοβαρές διαταραχές. Συστήνεται, λοιπόν, να χρησιμοποιούνται προστατευτικά γάντια ή/ και να πλένονται τα χέρια έπειτα από επαφή μαζί της. Η παραδοσιακές θεραπευτικές μέθοδοι από την Κίνα και την Ιαπωνία τη χρησιμοποιούν ως φαρμακευτικό φυτό, ενώ σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν τη βιοδραστικότητα των συστατικών της, όπως ηπατοπροστατευτική δράση, με πιθανές μελλοντικές εφαρμογές στην ιατρική.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.