Ίριδα - Iris sibirica
Ίριδα
Iris sibirica

Η Iris sibirica είναι ένα πολυετές, ποώδες, υδροχαρές και πολύ εντυπωσιακό είδος της ίριδας. Το ύψος της κυμαίνεται από 50 έως 120 εκατοστά. Σχηματίζει όρθια, πυκνά, στενά, λογχοειδή, γερά και εύρωστα φύλλα, τα οποία χαρίζουν όμορφο θέαμα. Τα περισσότερο εντυπωσιακά, όμως, είναι τα άνθη της που τα φέρει επάκρια στα ανθοφόρα στελέχη και είναι κυρίως μπλε – μοβ χρώματος, με κάποιες ποικιλίες να έχουν κόκκινα – βιολετί, κίτρινα ή καφετιά με πορτοκαλί αποχρώσεις άνθη. Η περίοδος άνθισης διαρκεί από τα τέλη τις άνοιξης, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά μετά το πέρας της, το φυτό διατηρεί το όμορφο και πλούσιο φύλλωμά του.

Είναι σχετικά εύκολο φυτό στην καλλιέργεια. Προτιμά τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και τα μέτρια, έως υγρά, πλούσια και όξινα εδάφη. Μπορεί, ωστόσο, να ανεχτεί την παροδική ξηρασία, αλλά και τη σκιά, με συνέπεια, όμως, τη μείωση της εντυπωσιακής άνθισης. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αλλά και με διαίρεση τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Η φύτευση αυτού του είδους ενδείκνυται για τον καλλωπισμό κήπων με υγρά εδάφη, αλλά και περιοχών πλησίον λιμνών, ποταμών και ελών. Διαθέτει πολλές ποικιλίες, με παρόμοιες απαιτήσεις, αλλά διαφορετικούς χρωματισμούς στα άνθη, με αποτέλεσμα, αν συνδυαστούν να προσφέρουν χρωματιστό και εντυπωσιακό θέαμα. Χρειάζεται προσοχή, καθώς τμήματα του φυτού μπορεί να έχουν δηλητηριώδη δράση. Έχει διαπιστωθεί πως το συγκεκριμένο είδος ίριδας έχει χαμηλή, συγκριτικά με άλλα, περιεκτικότητα φαινολικών, με αντίστοιχη μειωμένη ενδεχόμενη θεραπευτική δράση.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.