Καλάμι πανασέ - Arundo donax ‘Veriegata
Καλάμι πανασέ
Arundo donax ‘Veriegata

Το καλάμι πανασέ (Arundo donax 'Variegata') είναι ποικιλία πολυετούς ποώδους φυτού, προερχόμενο από την περιοχή γύρω από τη Μεσόγειο. Σχηματίζει εντυπωσιακές, πλούσιες, όρθιες, πολυστέλεχες συστάδες που εκφύονται από επιφανειακό, παχύ, ξυλώδες ρίζωμα. Το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 3 έως 5 μέτρα και το πλάτος του φτάνει τα 3 μέτρα, καθώς σταδιακά σχηματίζει νέες αποικίες χάρη στο έρπον ρίζωμά του. Τα φύλλα του είναι επιμήκη, λογχοειδή, δίχρωμα, γλαυκοπράσινου – λευκού χρώματος, με ακανόνιστες ραβδώσεις, λεία στην υφή και φέρουν τρίχες στη βάση τους. Ανθίζει από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο, φέροντας φοβοειδή ταξιανθία στην άκρη του βασικού στελέχους (καλαμιού), χρώματος λευκού - κρεμ έως ανοιχτού καφέ – μοβ και ανάλαφρης υφής.

Το καλάμι πανασέ είναι φυτό πολύ γρήγορης ανάπτυξης, ζωηρό, προτιμά πλήρη ηλιοφάνεια και ευδοκιμεί σε ελαφριά, πλούσια και υγρά εδάφη, ενώ αναπτύσσεται εξαιρετικά σε νερό βάθους έως 1 μέτρου. Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό σε ασθένειες και μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο το βαρύ ψύχος όσο και τις συνθήκες ξηρασίας.

Από πλευράς αισθητικής, εμφανίζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή φύτευσης, κυρίως σε υγρές, παρόχθιες ή παραλίμνιες τοποθεσίες, όπου χρησιμεύει και ως υπόβαθρο για άλλα μικρότερα υδροχαρή φυτά. Ταυτόχρονα, συνιστά εξαιρετικά χρήσιμη επιλογή για εδάφη με κακή αποστράγγιση, αφού μπορεί να ελέγξει τη διάβρωση του εδάφους. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα που εμφανίζει σε συνδυασμό με τις πολλές συστάδες που δημιουργεί με τη διαίρεση του ριζώματός του έχουν σαν αποτέλεσμα το φυτό να κυριαρχεί και να μπορεί να αποπνίξει άλλα είδη. Για το λόγο αυτό χρειάζεται έλεγχος της εξάπλωσής του, ιδίως όπου είναι αυτοφυές. Τέλος, αξιοποιώντας τα αποξηραμένα μέρη του ως πρώτη ύλη, κατασκευάζονται από τους ανθρώπους τόποι κατοικίας, ενδύματα, εργαλεία, καλάθια και μουσικά όργανα.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.