Καμπανούλα – Campanula sp.
Καμπανούλα
Campanula sp.

Η καμπανούλα (Campanula sp.) αποτελεί ένα γένος φυτών, που περιλαμβάνει περί τα 500 είδη, με τα 80 περίπου αυτών να συναντώνται στην Ελλάδα και τα 40 από εκείνα να είναι και ενδημικά αυτής. Γενικά, η καταγωγή της είναι από τις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο και την Ασία. Κάποια είδη ζουν μόνο ένα ή δύο χρόνια, αλλά κάποια άλλα είναι πολυετή και το ύψος τους μπορεί να κυμανθεί από 5 έως και 40 εκατοστά. Τα φύλλα ποικίλουν από είδος σε είδος, αλλά και πάνω στο ίδιο φυτό, με αυτά της βάσης να είναι συνήθως πιο μεγάλα και φαρδιά και πιο ψηλά στο βλαστό να είναι πιο μικρά και στενά. Συναντώνται φύλλα ωοειδή έως και λογχοειδή με ή χωρίς οδοντωτή περιφέρεια, με μακρύ ή μικρότερο μίσχο, καρδιόσχημα έως ωοειδή ή τριγωνικά, λιγότερο ή περισσότερο χνουδωτά. Η ανθοφορία παρατηρείται συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, αλλά υπάρχουν και είδη που ανθίζουν το φθινόπωρο. Τα λουλούδια έχουν κωδωνοειδή μορφή (εξ’ ου και η ονομασία τους γένους), αποτελούνται συνήθως από πέντε πέταλα και το χρώμα τους είναι συνήθως στις αποχρώσεις του μοβ, ενίοτε και μπλε, ροζ ή λευκά και προσελκύουν πληθώρα εντόμων – επικονιαστών. Τη θέση των ανθέων παίρνουν οι μικροί καρποί που περιέχουν πολυάριθμα σπέρματα.

Όλα τα είδη καμπανούλας αγαπούν τις ηλιόλουστες, αλλά και τις ημισκιερές θέσεις, κυρίως σε πολύ θερμά καλοκαίρια. Τις καλοκαιρινές περιόδους, μάλιστα, καλό είναι η θερμοκρασία να μην παραμένει πάνω από τους 20ο C κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ευδοκιμεί σε μέτρια εδάφη με καλή αποστράγγιση. Κάποια είδη επωφελούνται από την καλοκαιρινή εδαφική υγρασία, ώστε να διατηρούνται οι ρίζες δροσερές. Συστήνεται η αφαίρεση των ανθέων μετά το πέρας της ανθοφορίας, ώστε να παραταθεί η περίοδος αυτής. Ακόμα, για ενίσχυση της ευρωστίας του φυλλώματος καλό είναι να κλαδεύεται αυστηρά. Γενικά, δεν αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές από ασθένειες και έντομα, αλλά αγαπούν πολύ τα φύλλα της τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με διαίρεση, η οποία απαιτείται κάθε δεύτερο περίπου χρόνο για να αερίζεται καλύτερα το φυτό, αλλά και με σπόρο.

Τα διάφορα είδη καμπανούλας χρησιμοποιούνται στην κηποτεχνία με καλλωπιστικό σκοπό. Στολίζουν υπέροχα βραχόκηπους, παρτέρια, όρια κήπων και εκατέρωθεν μονοπατιών, ακόμα και σε ημισκιερές θέσεις, όπου άλλα είδη φυτών δεν ευδοκιμούν. Μπορούν να συνδυαστούν διαφορετικά είδη καμπανούλας, ή και άλλα φυτά, αρκεί πάντα να έχουν παρόμοιες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Τα χρώματα των λουλουδιών της καμπανούλας χαρίζουν εξαιρετικά όμορφη αισθητικά εικόνα και προτιμώνται ακόμα και σε αυλές και μπαλκόνια ως γλαστρόφυτα.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.