Κάρεξ
Κάρεξ
Carex oshimensis 'Everest'

Το κάρεξ (Carex oshimensis 'Everest') είναι ποικιλία ενός πολυετούς, αειθαλούς χορταριού, με καταγωγή την Ιαπωνία. Το σχήμα του είναι πυκνός, εντυπωσιακός θύσανος, που θυμίζει σιντριβάνι και φτάνει σε ύψος τα 45 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μακρόστενα, γραμμικά, σαν κορδέλες, πολυπληθή, αψιδωτά, σκούρου πράσινου χρώματος εσωτερικά και στην περιφέρεια ασημόλευκα. Ανθίζει από το Μάιο έως τον Ιούνιο, σχηματίζοντας μικρά, καφεπράσινα άνθη σε σταχυόμορφες ταξιανθίες, χωρίς ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον.

Είναι φυτό εύκολο στην καλλιέργεια, χωρίς πολλές απαιτήσεις και με σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης. Ευδοκιμεί σε μέτρια υγρά εδάφη, με καλή αποστράγγιση και ημισκιερές θέσεις. Μάλιστα, η μερική έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε πιο πλούσια και εντυπωσιακή εμφάνιση του φυλλώματος. Αν και προτιμά τα πιο υγρά εδάφη, μπορεί να ανεχτεί περιόδους ξηρασίας. Δεν αγαπά τα ζεστά καλοκαίρια με υγρασία. Γενικά διατηρεί το φύλλωμά του και το χειμώνα, ωστόσο σε πολύ ψυχρούς χειμώνες μπορεί να νεκρωθούν τα υπέργεια τμήματά του. Σε αυτήν την περίπτωση, συστήνεται αυστηρό κλάδεμα και αφαίρεση όλων των νεκρών τμημάτων, ώστε να δώσει νέα βλάστηση την άνοιξη. Γενικά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από ασθένειες ή έντομα, αν και μπορεί να προσβληθεί από αφίδες. Πολλαπλασιάζεται, κυρίως, με διαίρεση του ριζώματος, νωρίς το καλοκαίρι, αλλά και με σπόρο, την άνοιξη.

Το φυτό αυτό φυτεύεται μεμονωμένα ή σε ομάδες σε ιδιωτικούς και δημόσιους κήπους, σε βραχόκηπους, προσδίδοντας ιδιαίτερα όμορφη εικόνα, χάρη στην εντυπωσιακή του βλάστηση. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί και για εδαφοκάλυψη, αλλά και σε γλάστρες σε μπαλκόνια και αυλές. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί υπόβαθρο για ποικίλους συνδυασμούς με άλλα είδη φυτών και προσφέρει μία καλαίσθητη εικόνα όπου υπάρχει.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.