Κενταύρεια – Centaurea macrocephala
Κενταύρεια
Centaurea macrocephala

Το είδος αυτό της κενταύρειας (Centaurea macrocephala) είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό, που μπορεί να αγγίξει και το 1,5 μέτρο σε ύψος και έχει καταγωγή από την περιοχή του Καυκάσου. Σχηματίζει φύλλα έντονου πράσινου χρώματος, μακρόστενα, λογχοειδή, με δερματώδη υφή. Είναι μεγαλύτερα και φαρδύτερα στη βάση του φυτού, ενώ στενότερα ψηλά στο βλαστό. Οι ταξιανθίες φύονται επάκρια των βλαστών και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, αποτελούμενες από αναρίθμητα ανθίδια σκούρου κίτρινου - μουσταρδί χρώματος. Στη βάση τους φύονται τα ακανθόμορφα βράκτια καφέ χρώματος. Η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί για 2-3 εβδομάδες το καλοκαίρι, περίοδος που μπορεί να μεταβληθεί, ωστόσο, από τις εκάστοτε κλιματικές συνθήκες. Τα εντυπωσιακά αυτά άνθη αποτελούν πόλο έλξης εντόμων – επικονιαστών. Από αυτήν την κεφαλή προκύπτουν και τα πολυάριθμα σπέρματα, που θυμίζουν πολύ αυτά του φυτού κλέφτη (χρυσαλιφούρφουρο).

Το είδος αυτό κενταύρειας αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα ξηρά, έως μέτριας υγρασίας εδάφη, αλλά με πολύ καλή αποστράγγιση. Πρόκειται για αρκετά ανθεκτικό φυτό, χωρίς πολλές απαιτήσεις και με σχετικά γοργό ρυθμό ανάπτυξης. Αντέχει τόσο τις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, όσο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα (έως και -35ο C). Προτιμά, ωστόσο, τα ορεινές και δροσερές περιοχές. Αποτελεί καλή επιλογή και σε διαταραγμένα εδάφη, όπου επαναφέρει σταδιακά την ισορροπία. Συστήνεται η αφαίρεση των ανθισμένων στελεχών μετά το πέρας της ανθοφορίας, ώστε να παραταθεί αυτή. Δεν αντιμετωπίζει, γενικά, σοβαρές απειλές από ασθένειες ή έντομα. Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση ή με σπόρο. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται ως αυτοσπειρώμενο και θεωρείται επεκτατικό είδος, επομένως χρειάζεται επίβλεψη, ώστε να μη βγει από τα επιθυμητά όρια εξάπλωσής του.

Η συγκεκριμένη κενταύρεια χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό, χάρη στις πολύ εντυπωσιακές κίτρινες ταξιανθίες της. Φυτεύεται σε βραχόκηπους, σε παρτέρια και σε υποβαθμισμένα εδάφη, σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε ανθόκηπους. Συνδυάζεται και με άλλα είδη φυτών με παρόμοιες απαιτήσεις, χαρίζοντας συνολικά πολύ όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.