Λεμονόχορτο
Λεμονόχορτο
Cymbopogon citratus

Το λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus) είναι ένα πολυετές, αειθαλές, ποώδες φυτό, που ανήκει στα αγρωστώδη και κατάγεται από τη νησιωτική νοτιανατολική Ασία. Φτάνει σε ύψος τα 120 εκατοστά και πλάτος τα 90 εκατοστά. Σχηματίζει όρθιες συστάδες, με στενούς, ευθυτενείς βλαστούς, από τους οποίους εκφύονται αψιδωτά, λογχοειδή, επιμήκη φύλλα, γλαυκοπράσινου χρώματος, που μοιάζουν με λουριά και φτάνουν και τα 90 εκατοστά σε μήκος. Η υφή τους είναι τραχιά και με το τρίψιμο αναδύουν το ιδιαίτερο άρωμα λεμονιού. Σχηματίζει πράσινες έως ροζ- καφέ ταξιανθίες, χωρίς, όμως καλλωπιστικό ενδιαφέρον. Ανθοφορεί στο τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, αλλά σπάνια φαίνεται, καθώς συνήθως είναι κάτω από το φύλλωμα.

Το λεμονόχορτο προτιμά ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, μέτριας υγρασίας εδάφη και με καλή αποστράγγιση, αλλά μπορεί να ανεχτεί μεγάλο εύρος εδαφών. Αγαπά τις ζεστές, αλλά όχι ξηροθερμικές συνθήκες και την υψηλή υγρασία. Σε κρύες περιοχές καλό είναι να βρίσκεται σε γλάστρες και αν υπάρχει βαρύς χειμώνας να μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο. Δεν αντιμετωπίζει απειλές από ασθένειες ή έντομα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, νωρίς την άνοιξη ή με διαίρεση πιο αργά, την ίδια εποχή. Μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να βγάλει ρίζες και από τα φρεσκοκομμένα στελέχη που πωλούνται για κατανάλωση.

Χάρη στην πλούσια εμφάνιση του φυλλώματός του, το λεμονόχορτο μπορεί να φυτευτεί σε κήπους, πλευρικά μονοπατιών, αλλά και σε γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια. Ταυτόχρονα, η καλλιέργειά του αποσκοπεί στην αξιοποίηση των αρωματικών φύλλων του. Αυτά βρίσκουν εφαρμογή στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, αλλά και στον αρωματισμό ποτών, είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα. Από τα φύλλα του εξάγεται και το αιθέριο έλαιο. Η χρήση του επεκτείνεται και στο φαρμακευτικό κλάδο, καθώς από σύγχρονες μελέτες αποδεικνύεται πως διαθέτουν ισχυρές βιολειτουργικές ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιμυκητιακή, αντιογκογενετική, αντιφλεγμωνώδη, αναλγητική αλλά και θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας και νευρολογικών παθήσεων. Το έντομο άρωμα που αναδύεται, τέλος, από τα φύλλα του χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιεία και τη βιομηχανία καλλυντικών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ισχυρό εντομοαπωθητικό, κατά των ενοχλητικών εντόμων, όπως τα κουνούπια.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.