Λιγούστρο το ωοειδόφυλλο
Λιγούστρο το ωοειδόφυλλο
Ligustrum ovalifolium

Το λιγούστρο το ωοειδόφυλλο (Ligustrum ovalifolium), γνωστό και ως λιγουστρίνι είναι πολυετής θάμνος ή μικρό δέντρο, με καταγωγή την Ιαπωνία και την Κορέα. Είναι φυλλοβόλο, αν και σε περιοχές με ζεστούς χειμώνες διατηρεί όλο ή σχεδόν όλο το φύλλωμά του και φτάνει σε ύψος τα 4,5 μέτρα. Τα φύλλα του είναι ελλειπτικά έως ωοειδή, λεία, αντίθετα, σκούρου πράσινου χρώματος από την πάνω επιφάνεια και πιο ανοιχτού από την κάτω, δημιουργώντας πυκνό φύλλωμα. Τα άνθη του είναι μικρά, λευκά και αναδύουν έντονο άρωμα, για κάποιους ανεπιθύμητο και φέρονται σε πλούσιες ταξιανθίες το καλοκαίρι. Από αυτά προκύπτουν το φθινόπωρο καρποί σκούρου μπλε – μοβ έως μαύρου χρώματος, που μοιάζουν με μούρα, διατηρούνται όλο το χειμώνα, αλλά είναι τοξικοί, όπως και όλα τα μέρη του φυτού.

Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, χρειάζεται πλήρη ή μερική ηλιοφάνεια και προτιμά εδάφη ξηρά προς μέτριας υγρασίας, αλλά καλά αποστραγγιζόμενα. Γενικά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εδάφη, αλλά δεν ανέχεται τα υγρά, καθώς μπορεί να σαπίσει η ρίζα του. Μπορεί να αναπτυχθεί καλά και σε αστικά περιβάλλοντα. Όσον αφορά σε άλλες ευαισθησίες ή ασθένειες, μπορεί να προσβληθεί από αφίδες και άλλα φυτοφάγα έντομα, από το ωίδιο ή άλλους μύκητες, εμφανίζοντας ανθράκωση, αλλά και από βακτήρια που επάγουν το σχηματισμό κάλλων. Επομένως, θα πρέπει να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής για την πρόληψη, αλλά και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ώστε να αντιμετωπισθεί η όποια προσβολή σε αρχικό στάδιο. Καλό είναι να κλαδεύεται αμέσως μετά την ανθοφορία, εκτός αν αυτή δεν έχει καλλιεργητικό ενδιαφέρον, οπότε η διαδικασία μπορεί να γίνει και την άνοιξη, για ενδυνάμωση του φυλλώματος. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Οι φυτεύσεις λιγούστρου αποσκοπούν στην ανάδειξη του πλούσιου φυλλώματός του, επομένως αυτό συναντάται σε φράχτες, κήπους, ακόμα και δημόσιους χώρους. Ανάλογα με το κλάδεμα μπορεί να πάρει και την αντίστοιχη μορφή που επιθυμείται κάθε φορά. Τα μέρη του φυτού είναι τοξικά, εξαιτίας της ουσίας συριγκίνη ή λιγουστρίνη, που στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια, ενώ είναι δηλητηριώδης για τα μηρυκαστικά. Ταυτόχρονα, όμως, το εκχύλισμα από το φυτό αυτό φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, καθώς αποτελεί φάρμακο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, ενώ αποδεικνύεται και από τη σύγχρονη επιστημονική κοινότητα πως έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.