Λουίζα - Aloysia citradora
Λουίζα
Aloysia citradora

Η λουίζα (Aloysia citrodora) είναι πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 μέτρα σε ύψος και κατάγεται από τη Λατινική Αμερική. Σχηματίζει κυκλικά στο βλαστό ανά τρία, πράσινα φύλλα, λογχοειδή, με μυτερό τελείωμα και έντονο άρωμα, που θυμίζει λεμόνι. Ανθίζει από τα μέσα καλοκαιριού έως τις αρχές φθινοπώρου. Τα άνθη της είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, λευκού ή απαλού λιλά χρώματος, χωρίς ιδιαίτερο καλλωπιστικό ενδιαφέρον.

Η λουίζα αναπτύσσεται εύκολα. Αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη και τα ελαφρώς όξινα, αμμοπηλώδη, γόνιμα εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Το φθινόπωρο τα πεσμένα φύλλα προστατεύουν τις ρίζες. Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, μπορεί να επιβιώσει σε εξωτερικό χώρο, όμως όπου επικρατεί βαρύς χειμώνας (<-12οC), χρειάζεται, για να επιβιώσει, να βρίσκεται σε γλάστρα και να μεταφέρεται σε προστατευμένο χώρο, με ελαττωμένη εδαφική υγρασία και επαρκές φως. Όταν μεγαλώνει σε γλάστρα ενδέχεται να μην ανθίζει. Γενικά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από ασθένειες ή έντομα. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.

Καλλιεργείται ως αρωματικό φυτό σε κήπους, παρτέρια και γλάστρες. Χρησιμοποιούνται τα μυρωδάτα φύλλα της, είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, αλλά και τον αρωματισμό ποτών. Το έγχυμα ή το αφέψημα από τα φύλλα της καταναλώνεται και έχει πολλές ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτική, χαλαρωτική των μυών, αγχολυτική και αντιπυρετική, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποβολή των υγρών που έχουν κατακρατηθεί από το σώμα. Από τα φύλλα της, επίσης, εξάγεται και το αιθέριο έλαιο. Έρευνες επί του θέματος έχουν δείξει πως αυτό επιδρά θετικά, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση φλεγμονών, πόνων των αρθρώσεων, αγχωδών καταστάσεων, προβλημάτων μεταβολισμού. Από την αρχαιότητα θεωρείτο ιερό φυτό για πολλούς πολιτισμούς, οι οποίοι της απέδιδαν θαυματουργές ιδιότητες. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται, λοιπόν, για την επιβεβαίωση παραδοσιακών χρήσεων και την ανάδειξη περισσότερων δράσεων.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.