Μίνθη η σταχυώδης ή Δυόσμος
Μίνθη η σταχυώδης ή Δυόσμος
Mentha spicata

Η μίνθη η σταχυώδης (Mentha spicata) ή, κοινώς, ο δυόσμος  είναι ριζωματώδες, πολυετές, ποώδες αρωματικό φυτό, με καταγωγή την Ευρώπη και τη Νοτιοδυτική Ασία. Συναντάται και με το όνομα ηδύσομος και το ύψος του είναι γύρω στα 70 εκατοστά. Σχηματίζει φύλλα αντίθετα, επιμήκη ή ωοειδώς λογχοειδή, οξύληκτα ελαφρώς οδοντωτά περιφερειακά, μήκους έως 9 εκατοστών, με μικρά τριχίδια και πολύ αρωματικά. Τα άνθη εμφανίζονται σε ταξιανθίες τύπου στάχυος, επάκρια των βλαστών, είναι μικροσκοπικά, χρώματος λευκού, ρόδινου έως ανοιχτού μοβ. Η ανθοφορία διαρκεί από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο δυόσμος είναι φυτό γενικά ανθεκτικό και σχετικά γρήγορο στην ανάπτυξη. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις, όπου και παράγει μεγαλύτερη ποσότητα αιθερίου ελαίου, αλλά ανέχεται και τις ημισκιερές. Ευδοκιμεί σε διαφόρους τύπους εδαφών, αρκεί να έχει επαρκή ποσότητα νερού, αλλά καλή αποστράγγιση. Η ρίζα είναι αρκετά ισχυρή και εξαπλώνεται εύκολα και γρήγορα, γι’ αυτό συστήνεται τακτικός έλεγχος της εξάπλωσης του φυτού, ώστε να μείνει στα επιθυμητά όρια. Οι εχθροί που αντιμετωπίζει είναι κυρίως έντομα, όπως οι μελίγκρες και διάφοροι μύκητες. Στην πρώτη περίπτωση, αν η προσβολή έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή του φυλλώματος, συστήνεται αυστηρό κλάδεμα και έπειτα εκφύεται γρήγορα νέα, υγιής βλάστηση. Στην περίπτωση των μυκήτων, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι πιο δύσκολη έως αδύνατη και συνήθως χρειάζεται αλλαγή της καλλιέργειας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με διαίρεση του ριζώματος και με μοσχεύματα.

Η καλλιέργεια του δυόσμου γίνεται κυρίως χάρη στις αρωματικές ιδιότητες που διαθέτουν τα φύλλα του. Αυτά χρησιμοποιούνται τόσο φρέσκα, όσο και αποξηραμένα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, αλλά και ως αφέψημα, καθώς περιέχουν διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως χωνευτικές. Από τα φύλλα του εξάγεται το αιθέριο έλαιο με ποικίλες χρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Ο δυόσμος φυτεύεται σε βοτανόκηπους και παρτέρια, αλλά και σε γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκαλλιέργεια δυόσμου με κάποια λαχανικά, όπως λάχανα και τοματιές, προστατεύει από έντομα και παράσιτα, ως ένα φυσικό εντομοαπωθητικό μέσο.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.