Μυρτιά μικρόφυλλη νάνα Myrtus communis ‘microphylla’
Μυρτιά μικρόφυλλη νάνα
Myrtus communis ‘Microphylla’

Η Myrtus communis ‘Microphylla’ αποτελεί μία νάνα ποικιλία μυρτιάς με γενικά ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της κοινής μυρτιάς, αλλά με μικρότερα φύλλα και συνολικά χαμηλότερης ανάπτυξης. Είναι πολυετές, αειθαλές φυτό, με ύψος που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά. Έχει φύλλα μικρά σε μέγεθος, λογχοειδή, αντίθετα, σκούρου πράσινου χρώματος. Ανθοφορεί από το καλοκαίρι έως τις αρχές φθινοπώρου, σχηματίζοντας λευκά, αρωματικά, εντυπωσιακά άνθη, με χαρακτηριστικούς τους πολυάριθμους στήμονες που ξεπροβάλλουν πληθωρικοί και θεαματικοί από το εσωτερικό τους. Τη θέση τους παίρνουν οι σκούροι μοβ, σφαιρικοί και μικροί σε μέγεθος καρποί.

Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα αρδευόμενα, αλλά καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, αν και ανέχεται και περιόδους ξηρασίας. Χρειάζεται μακρά, ζεστά καλοκαίρια και ήλιο για καλύτερη παραγωγή ανθέων, ενώ δεν αντέχει το υπερβολικό ψύχος, γι’ αυτό καλό είναι να προστατεύεται από πολύ κρύους και ξηρούς ανέμους. Γενικά, δεν απειλείται από έντομα και άλλες ασθένειες. Είναι ποικιλία που δέχεται το κλάδεμα για τη διαμόρφωση του επιθυμητού σχήματος. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αλλά και με μοσχεύματα ημίσκληρου ξύλου.

Χρησιμοποιείται σε φυτεύσεις στην περιφέρεια κήπων, προτιμάται για εδαφοκάλυψη, ή για χαμηλές ελεύθερες μπορντούρες, αλλά και για προσέλκυση εντόμων επικονιαστών κατά την ανθοφορία και πουλιών αργότερα. Μπορεί ακόμα να φυτευτεί και σε γλάστρες, στολίζοντας αυλές και μπαλκόνια. Όλα τα είδη της μυρτιάς έχουν πλούσια ιστορία και πολλές μυθολογικές αναφορές, συμβολίζοντας, μεταξύ άλλων, την ομορφιά και τη νεότητα. Το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από το φυτό, έχει εφαρμογές στην αρωματοποιεία και την παρασκευή καλλυντικών. Ταυτόχρονα, αρκετές είναι και οι ιαματικές χρήσεις των διαφόρων ειδών της μυρτιάς, ενώ σύγχρονες μελέτες για τη συγκεκριμένη ποικιλία κάνουν λόγο για αντιμυκητιακή δράση του αιθερίου ελαίου της.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.