Περόβσκια - Perovskia abrotanoides
Περόβσκια
Perovskia abrotanoides

Η Perovskia abrotanoides είναι πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος, αραιά διακλαδισμένος, με λεπτούς γκριζωπούς βλαστούς και καταγωγή την περιοχή του Ιράν. Το ύψος της κυμαίνεται από 0,5 έως 1,5 μέτρο. Τα φύλλα της είναι αντίθετα, έντονα οδοντωτά στην περιφέρειά τους, ασημοπράσινα και πολύ αρωματικά. Ανθίζει από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος του Οκτώβρη, σχηματίζοντας ψηλά ανθοφόρα στελέχη που φέρουν πάνω τους μικρά βιολετί – μπλε άνθη, που προσελκύουν πληθώρα επικονιαστών.

Το φυτό αυτό αγαπά τον ήλιο και τις ζεστές συνθήκες. Προτιμά εδάφη ξηρά προς μέτριας υγρασίας, καλά αποστραγγιζόμενα και πιο αλκαλικά. Δεν ανέχεται την υπερβολική υγρασία και την παγωνιά του χειμώνα. Με αυστηρό κλάδεμα στην αρχή της άνοιξης, αναβλαστάνει εντυπωσιακά. Πολλαπλασιάζεται συνήθως με σπόρο ή μοσχεύματα, αλλά και με διαίρεση, διαδικασία, ωστόσο, που απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Συνήθως φυτεύεται σε ομάδες, χαρίζοντας πιο θεαματικό αποτέλεσμα. Όλα μαζί στολίζουν όμορφα κήπους, βραχώδεις εκτάσεις και καλύπτουν γυμνά, φτωχά εδάφη, προσφέροντας συνάμα άρωμα και εντυπωσιακή εικόνα. Το συγκεκριμένο φυτό έχει χρησιμοποιηθεί από παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους ως ιαματικό μέσο για την αντιμετώπιση ασθενειών. Η ρίζα του, χαρακτηριστικά, χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία της λεϊσμανίασης. Σύγχρονες μελέτες λαμβάνουν χώρα για να επιβεβαιώσουν και να ανακαλύψουν νέες ιδιότητες που φέρει το φυτό αυτό, όπως η αντιμικροβιακή δράση που έχει το αιθέριο έλαιο.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.