Ρίγανη
Ρίγανη
Origanum vulgare

Η ρίγανη (Origanum vulgare) είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές φυτό, ιθαγενές των γύρω περιοχών της Μεσογείου. Σχηματίζει θάμνο και φτάνει σε ύψος τα 80 εκατοστά. Σχηματίζει μικρά, αντίθετα, αρωματικά, ωοειδή φύλλα. Αυτά καλύπτονται από πολλούς αδένες, οι οποίοι με την τριβή σπάνε, απελευθερώνοντας το χαρακτηριστικό της άρωμα. Ανθίζει από τα μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου, εκφύοντας ανθοφόρες ταξιανθίες ψηλότερα του φυλλώματος. Αυτές αποτελούνται από μικροσκοπικά άνθη ροζ-μοβ ή λευκού χρώματος, που προσελκύουν και πληθώρα μελισσών και άλλων επικονιαστών.

Η ρίγανη προτιμά ηλιόλουστες, ορεινές θέσεις, και μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε πολύ φτωχά, ξηρά και πετρώδη εδάφη. Απαιτεί υποστρώματα με καλή αποστράγγιση και δεν ανέχεται την υψηλή εδαφική υγρασία. Για την προώθηση ανάπτυξης νέου φυλλώματος συστήνεται η αφαίρεση, νωρίς την άνοιξη, των ανθέων της προηγούμενης περιόδου. Τα φύλλα είναι πιο γευστικά πριν την έναρξη ανθοφορίας. Το φυτό γενικά δεν αντιμετωπίζει απειλές από ασθένειες ή έντομα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, αλλά και με διαίρεση, την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Η ρίγανη φυτεύεται σε ηλιόλουστους μεσογειακούς κήπους και παρτέρια, αλλά και σε γλάστρες, όχι τόσο για την αισθητική της εικόνα, όσο για τις αρωματικές της ιδιότητες. Είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα, τα φύλλα και τα άνθη της χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Επίσης, γίνεται και αφέψημα για την αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων και διαταραχών, όπως η διάρροια και ο βήχας. Από την αρχαιότητα κιόλας, πέρα από τις ιαματικές χρήσεις, κατείχε και συμβολικό ρόλο, καθώς συνδεόταν με τη χαρά και την ευτυχία. Στη σύγχρονη εποχή, γίνονται πολλές μελέτες για την εξακρίβωση θετικών επιδράσεων των συστατικών της σε διάφορες ασθένειες του ανθρώπου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τη ρίγανη έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βρίσκοντας μεγάλη εφαρμογή στην παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.