Σάλβια ‘Mystic Spires’
Σάλβια ‘Mystic Spires’
Salvia ‘Mystic Spires’

H σάλβια ‘Mystic Spires’ (Salvia ‘Mystic Spires’) είναι ένα πολυετές, ημι-αειθαλές φυτό. Πρόκειται για υβρίδιο που έχει προκύψει από τη διασταύρωση δύο ειδών του γένους Salvia, των S. longispicata και S. farinacea. Το ύψος της φτάνει έως και τα 75 εκατοστά. Σχηματίζει φύλλα ωοειδή, αρωματικά, σκούρου πράσινου χρώματος. Από τη βάση του πυκνού αυτού φυλλώματος εκφύονται προς τα πάνω τα ανθοφόρα στελέχη, τα οποία στην άκρη τους κοσμούνται από τις κατακόρυφες ταξιανθίες, αποτελούμενες από μικρά σε μέγεθος λουλούδια, μπλε – μοβ χρώματος. Η ανθοφορία ξεκινά από την άνοιξη και συνεχίζει αμείωτη ως και το φθινόπωρο, καθιστώντας το φυτό σημαντικό πόλο έλξης για πληθώρα ωφέλιμων εντόμων και επικονιαστών.

Πρόκειται για φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τα υγρά και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί, ωστόσο, να εγκατασταθεί και σε ημισκιερές τοποθεσίες. Αν και ανέχεται μικρές περιόδους ξηρασίας και ζέστης μετά την πλήρη εγκατάστασή της, συνίσταται το τακτικό πότισμα, αλλά και ο εμπλουτισμός του εδάφους, ώστε να ενισχυθεί η ανθοφορία της. Για τον ίδιο σκοπό, καλό είναι να κλαδεύεται μετά το πέρας της ανθοφορίας της. Γενικά δεν απειλείται από ασθένειες και έντομα. Ο πολλαπλασιασμός της περιορίζεται σε αγενείς τρόπους, όπως τα μοσχεύματα, αφού πρόκειται για υβρίδιο.

Η συγκεκριμένη σάλβια προτιμάται πολύ για φυτεύσεις σε κήπους ή σε χαμηλές μπορντούρες, αλλά και σε γλάστρες, σε αυλές και μπαλκόνια, χάρη στις εντυπωσιακές ταξιανθίες που φέρει. Μόνη της ή πολλές μαζί μπορούν να χαρίσουν πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον όταν συνδυαστούν και με άλλα φυτά, όπως κατιφέδες και ζίννιες δημιουργώντας έντονες χρωματικές αντιθέσεις.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.