Σπάρτο - Spartum junceum
Σπάρτο
Spartum junceum

Το σπάρτιον το βουρλοειδές ή σπάρτο (Spartium junceum) είναι φυλλοβόλος θάμνος, με καταγωγή από την περιοχή της Μεσογείου, που μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα σε ύψος. Έχει λογχοειδείς λεπτούς βλαστούς με μικρά φυλλάρια. Ανθίζει από τα μέσα Απριλίου έως και τον Ιούνιο ή και πιο αργά το καλοκαίρι. Τα άνθη του είναι κίτρινου χρώματος, αρωματικά και διατάσσονται σε βότρυες. Ο καρπός είναι λοβός και όταν ωριμάσει ανοίγει και σκορπάει τους σπόρους. Φύεται αυτοφυές στην Ελλάδα, σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

Πρόκειται για φυτό χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Αγαπά τον ήλιο και ευδοκιμεί σε φτωχά, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία. Δεν αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα από έντονα ή άλλες ασθένειες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Προτιμάται για την όμορφη εικόνα του, αλλά και για τα εύοσμα και εντυπωσιακά κίτρινα άνθη και γι’ αυτό φυτεύεται συχνά σε πάρκα, κήπους και κατά μήκος εθνικών οδών. Χάρη στο ισχυρό ριζικό του σύστημα, συνεισφέρει και στην αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους. Τέλος, οι εύκαμπτοι, αλλά ανθεκτικοί βλαστοί του χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ψάθινων καλαθιών και καπέλων. Η κατάποση τμημάτων του οδηγεί σε σοβαρή αδιαθεσία, γι’ αυτό απαιτείται προσοχή.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.