Τεύκτρο - Teucrium fruticans
Τεύκτρο
Teucrium fruticans

Το τεύκριο (Teucrium fruticans) είναι ένας αειθαλής, πολυετής θάμνος με συμπαγή, πυκνή βλάστηση που μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 μέτρα σε ύψος και κατάγεται από τις γύρω περιοχές της Μεσογείου. Σχηματίζει μικρά, αρωματικά φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος από πάνω και γκριζωπά από κάτω, κάνοντας το φυτό να φαίνεται ασημένιο από μακριά. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι, σχηματίζοντας μικρά, μπλε – μοβ χρώματος άνθη, που προσελκύουν πληθώρα εντόμων - επικονιαστών, όπως μέλισσες.

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό, καθώς ανέχεται την ξηρασία, τους ανέμους και τα σταγονίδια της θάλασσας. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις, σε ουδέτερα προς αλκαλικά εδάφη. Αν και ανθεκτικό στην ξηρασία, αναπτύσσεται καλύτερα ως αρδευόμενο το καλοκαίρι, απαιτεί, όμως, καλή αποστράγγιση. Γενικά δεν αντιμετωπίζει απειλές από έντομα ή άλλες ασθένειες. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μαλακού ξύλου νωρίς το καλοκαίρι, ή ημίσκληρου ξύλου στα μέσα καλοκαιριού, θερμαινόμενης βάσης και στις δύο περιπτώσεις.

Φυτεύεται σε φράχτες, σε κήπους κατοικιών, σε περιοχές εντός πόλεων, αλλά και σε παραθαλάσσιες θέσεις, τόσο μεμονωμένα, όσο και σε ομάδες. Ακόμα, τα φύλλα του τεύκριου αποτελούν παραδοσιακό ιαματικό για την αντιμετώπιση φλεγμονών και διαταραχών, όπως του πεπτικού συστήματος. Σύγχρονες έρευνες στοχεύουν στην ανάδειξη των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Έχει διαπιστωθεί πως τα φύλλα του είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, αλλά και τανίνες, συστατικά που χαρίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα.