Θύμος ο Σιβθόρπιος ή θυμάρι
Θύμος ο Σιβθόρπιος ή θυμάρι
Thymus sibthorpii

Ο θύμος ο Σιβθόρπιος (Thymus sibthorpii) είναι ένα είδος του γένους Thymus, που περιλαμβάνει και το γνωστό μας θυμάρι (T. vulgaris). Πρόκειται για πολυετές, ποώδες, αρωματικό φυτό που συναντάται αυτοφυές και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο βλαστός του είναι όρθιος, ισχυρός, τετραγωνικός, με μικρό χνούδι και ύψος έως 30 εκατοστά. Σχηματίζει φύλλα μικρά σε μέγεθος, αντίθετα, έμμισχα, λογχοειδή – ελλειψοειδή, με πυκνό αδενικό τρίχωμα και έντονο άρωμα. Στα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού κάνουν την εμφάνισή τους οι εντυπωσιακές ταξιανθίες από μικροσκοπικά και πολυάριθμα άνθη λευκού, ροζ ή μοβ χρώματος, που προσελκύουν πληθώρα επικονιαστών.

Το φυτό αυτό συναντάται ως αυτοφυές σε διάφορες περιοχές, όπως πετρώδεις πλαγιές και ξέφωτα δασών, αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε ημιορεινές και δροσερές περιοχές και μπορεί να αναπτυχθεί ικανοποιητικά σε φτωχά, ξηρά και μέτριας γονιμότητας εδάφη. Δεν αντιμετωπίζει μεγάλες απειλές από έντομα και ασθένειες. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με παραφυάδες. Συστήνεται η συλλογή του υπέργειου τμήματος κατά την πλήρη άνθιση, δηλαδή το καλοκαίρι.

Φυτεύεται σε κήπους, παρτέρια με βότανα, αλλά και σε γλάστρες κυρίως για τη χρήση των αρωματικών φύλλων του που έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Αποξηραμένα ή φρέσκα βρίσκουν πολλές εφαρμογές στη μαγειρική, καθώς δίνουν στο φαγητό ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Ταυτόχρονα από τα υπέργεια μέρη του παρασκευάζεται το αφέψημα, με σημαντικές θετικές επιδράσεις στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Τέλος, από τα φύλλα του εξάγεται και το αιθέριο έλαιο, με πολλές εφαρμογές στην αρωματοποιεία, τη φαρμακευτική και την παρασκευή καλλυντικών.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.