Γκάουρα ροζ
Γκάουρα ροζ
Oenothera lindheimeri ‘Siskiyou Pink’

Η ροζ Γκάουρα (Oenothera lindheimeri ‘Siskiyou Pink’) είναι πολυετές, ημιξυλώδες και αειθαλές, ποώδες ανθόφυτο. Αποτελεί ποικιλία της λευκής γκάουρας (Oenothera lindheimeri) και απομονώθηκε μόλις το 1994, στο Όρεγκον της Αμερικής. Σχηματίζει όρθια στελέχη, που φτάνουν το 1 μέτρο σε ύψος. Σχηματίζει στενά, μικρά, λογχοειδή και άμισχα φύλλα, που συχνά εμφανίζουν κοκκινωπά στίγματα. Τα άνθη της βγαίνουν από τα βυσσινή μπουμπούκια, είναι μονήρη, ροζ χρώματος, αποτελούνται από τέσσερα πέταλα και ιδιαίτερα μακριούς στήμονες και μοιάζουν πολύ με πεταλούδες. Η ανθοφορία είναι πλούσια και διαρκεί από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, οπότε και παρουσιάζει μεγάλο μελισσοκομικό ενδιαφέρον.

Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, καθώς είναι φυτό που αντέχει από παράκτιες περιοχές έως υψομετρικές, αρκεί το χειμώνα να δεχτεί αυστηρό κλάδεμα. Αγαπά τον ήλιο και τα αμμώδη, εύφορα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί να ανεχτεί τις ζεστές και υγρές συνθήκες, αλλά και την ημισκιά ή την παροδική ξηρασία. Συστήνεται το κορυφολόγημα για ενίσχυση νέας ανθοφορίας. Είναι σχετικά επιρρεπής στη σήψη ρίζας, ειδικά σε βαριά εδάφη, χωρίς καλή αποστράγγιση. Ακόμα, προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες, όπως σκωρίαση και ωίδιο, αλλά και από ορισμένα έντομα, όπως οι αφίδες. Για το λόγο αυτό, απαιτείται διατήρηση κανόνων υγιεινής και πραγματοποίηση τακτικών προληπτικών ελέγχων. Συστήνεται το αυστηρό κλάδεμα για τον έλεγχο του μεγέθους. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο.

Χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, σε βραχόκηπους, σε κήπους κατοικιών ή δημόσιων κτηρίων, τόσο μεμονωμένα, όσο και σε ομάδες. Μπορεί ακόμα να φυτευτεί και σε γλάστρες προσδίδοντας σε μπαλκόνια και αυλές εντυπωσιακό θέαμα. Συνδυάζεται και με άλλα φυτά χαρίζοντας συνολικά ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.