Πεννισέτουμ - Pennisetum setaceum
Πεννισέτουμ
Pennisetum alopecuroides

Το Pennisetum setaceum είναι ένα πολυετές, καλλωπιστικό φυτό, που ανήκει στα αγρωστώδη, κατάγεται από την τροπική Αφρική, τη νοτιοδυτική Ασία και την Αραβική χερσόνησο. Το σχήμα του είναι ένας πλούσιος, φουντωτός και σφαιρικός θύσανος, με ύψος έως και τα 90 εκατοστά. Αποτελείται από πολυάριθμα πολύ λεπτά, γραμμικά, αψιδωτά φύλλα πράσινου χρώματος, που θυμίζουν σιντριβάνι. Αυτά, το φθινόπωρο και το χειμώνα, εμφανίζουν κιτρινωπές  έως μπεζ ή γκρι αποχρώσεις. Ανθοφορεί από τις αρχές καλοκαιριού έως και τα τέλη φθινοπώρου, σχηματίζοντας επάκρια των ανθοφόρων στελεχών φοβοειδείς ταξιανθίες, που προεξέχουν του φυλλώματος. Οι ταξιανθίες αυτές είναι αρχικά λευκορόδινου και έπειτα λευκού – κρεμ χρώματος, έχουν μεταξένια υφή και κινούνται σα φτερά, με το παραμικρό φύσημα του αέρα, προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα. Από αυτές προέρχονται και οι ταξικαρπίες στις αρχές του χειμώνα.

Πρόκειται για φυτό γρήγορης ανάπτυξης, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, αν και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, όπου εμφανίζει και πιο πλούσια ανθοφορία. Μπορεί να ανεχτεί περιόδους ξηρασίας μετά την πλήρη εγκατάστασή του, αλλά και τα υγρά εδάφη, με καλή, όμως, αποστράγγιση. Συστήνεται η αφαίρεση των ξερών φύλλων στο τέλος του χειμώνα. Είναι εύκολο στον πολλαπλασιασμό, ο οποίος γίνεται με διαίρεση του ριζώματος από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και με σπόρο την άνοιξη. Το φυτό αυτό παράγει μεγάλο αριθμό σπόρων από τους οποίους προκύπτουν νέα φυτά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει επεκτατικές τάσεις αν αφεθεί ελεύθερο. Γενικά δεν απειλείται από ασθένειες ή έντομα.

Φυτεύεται σε κήπους, μεμονωμένα ή μαζικά, προσδίδοντας ιδιαίτερα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα, χάρη στις ιδιαίτερες ταξιανθίες που φέρει. Προτιμάται, επίσης, και σε παρόχθιες ή παραλίμνιες τοποθεσίες, ενώ συνδυάζεται και με άλλα πολυετή φυτά, χαρίζοντας πανέμορφες εικόνες με ιδιαίτερες χρωματικές αντιθέσεις. Μπορεί ακόμα να φυτευτεί και σε γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια. Τα ανθοφόρα στελέχη, χάρη στις ασυνήθιστες ταξιανθίες μπορούν να συλλεχθούν και να χρησιμοποιηθούν σε συνθέσεις ανθέων, αλλά και σε ανθοδοχεία σε σπίτια ή άλλους εσωτερικούς χώρους.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.