Σάλβια microphylla
Σάλβια microphylla
Salvia microphylla

Η Salvia microphylla είναι ένα πολυετές, θαμνώδες φυτό, με καταγωγή τη νοτιοδυτική Αριζόνα και τα βουνά του Μεξικού. Πρόκειται για πολύ περίπλοκο είδος που διασταυρώνεται εύκολα και με άλλα είδη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πληθώρα υβριδίων και ποικιλιών. Γενικά, το ύψος της κυμαίνεται γύρω στο 1 μέτρο και το αποκτά από το δεύτερο έτος. Σχηματίζει φύλλα ωοειδή έως καρδιόσχημα, σκούρου πράσινου χρώματος, μετρίου μεγέθους, που μπορεί, όμως, να αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία. Η ανθοφορία διαρκεί από την άνοιξη έως τα τέλη φθινοπώρου, εμφανίζοντας ταξιανθίες από κοραλλί έως φούξια χρώματος άνθη, που προσελκύουν πληθώρα εντόμων – επικονιαστών.

Όπως οι περισσότερες σάλβιες, έτσι και αυτή είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, σχετικά εύκολο στην καλλιέργεια και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις, που οδηγούν και σε πλουσιότερη ανθοφορία, αλλά και τα γόνιμα εδάφη, με καλή αποστράγγιση. Ανέχεται τόσο τις χαμηλές θερμοκρασίες (>-8οC), όσο και μικρές περιόδους ξηρασίας και ζέστης. Συστήνεται το κλάδεμα μετά το πέρας της ανθοφορίας, ώστε να ευνοηθεί η επερχόμενη άνθιση.

Η συγκεκριμένη σάλβια χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό, χάρη στα ιδιαίτερα άνθη της. Στολίζει όμορφα κήπους, χαμηλές μπορντούρες, παρτέρια και φυτοφράχτες, αλλά και γλάστρες σε αυλές και μπαλκόνια. Μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένα ή σε ομάδες, είτε σε συνδυασμό και με άλλα φυτά, προσδίδοντας εντυπωσιακές χρωματικές αντιθέσεις.

Η χορήγηση και η κατανάλωση των φυτών και των βοτάνων πρέπει πάντοτε να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ιατρού – θεραπευτή. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν συμβουλές για χρήση ή κατανάλωση φυτών και βοτάνων, αλλά έχουν καθαρά ενημερωτικό σκοπό.